Passion. Moa Gustafsson, Tilde Eriksson och Frida Jansson satsar stenhårt på ishockeyn med i snitt tio pass i veckan. Foto: Mikael Andersson

Västerortstjejer tar plats i TV-pucken

I höst spelas den årliga ishockeyturneringen TV-pucken för första gången också för tjejer, ett sätt att göra tävlingen mer jämställd. Flera av spelarna kommer från Västerorts hockeyklubbar.

  • Publicerad 15:24, 6 sep 2019

Grimsta ishall, 09.00. Ett tiotal spelare sicksackar mellan hinder och övar skott. De går ishockeyinriktning på Profilskolan i Vinsta och har sin dagliga morgonträning.

På plats är Frida Jansson, 15, Moa Gustafsson, 14, och Tilde Eriksson, 14. På kvällarna har de träningar i klubben Hässelby Kälvesta, så i snitt blir det tio pass i veckan. Men nu har de ytterligare ett lag att spela i.

De har nämligen blivit uttagna till TV-pucken, den 60 år gamla ishockeyturneringen för ungdomar som för första gången i år även spelas för tjejer.

Motsvarigheten för tjejer har varit Stålbucklan, en tävling som inte fått lika mycket sändningstid i tv som killarnas. Där ersätts den nu av att tjejerna också spelar TV-pucken.

– Vi tycker det är rätt att tjejerna och killarna ska ha samma turnering som är likt både i namnet och upplägget. Tjejerna kommer ha lika många minuter i sändning som killarna, säger Tibor Gregor på Svenska Ishockeyförbundet.

Hässelby Kälvestas sportchef Magnus Larsson håller med:

– Det är fantastiskt roligt, vi har haft tjejer med i Stålbucklan tidigare, men förbundet har gjort helt rätt att prioritera flicksidan också. Det ska inte vara något annat som gäller om du är tjej, säger han.

Uttagna. Frida Jansson, Tilde Eriksson och Moa Gustafsson från Hässelby Kälvesta representerar både Stockholmslaget och Dalarna när TV-pucken spelas. Foto: Mikael Andersson

TV-pucken spelas i lag utifrån landskap, och Frida Jansson och Moa Gustafsson kommer att representera Stockholm, medan Tilde Eriksson spelar för Dalarna.

– Det känns kul, såklart satsar vi på finalen och att ta guld, säger Moa Gustafsson.

Vad tycker ni om att tjejer också får spela TV-pucken nu?

– Jag tycker det är bra, men det känns också lite tråkigt eftersom Stålbucklan var en egen grej för tjejer. Men det är kul att vi får samma förmåner som killarna, säger Frida Jansson.

Från Hässelby Kälvesta har också Axel Bengtsson, Emil Samuelsson, Kalle Broed, Gustaf Albihn och Rasmus Larsson valts ut till TV-pucken.

"Lite läskigt"

En annan som har blivit uttagen till Stockholmslaget är Vera Mogensen, 14, från Brommaklubben Göta Traneberg.

– Det känns jättebra och kul. Jag är back, och den 20-22 september ska laget till kvalet i Skövde. Om vi går vidare är det slutspel i Leksand på höstlovet, säger hon.

Hur känns det att tävlingen sänds på tv?

– Oj, det har jag faktiskt inte tänkt på, men nu när du säger det känns det lite läskigt.

På frågan om vad de vill göra i framtiden svarar alla fyra tjejer samma sak.

– Spela i landslaget!

Även Wille Glantz från Göta Traneberg och Spånga Hockeys Madeleine Al-Hammami och August Classon spelar i tävlingen.

TV-pucken

Grundades 1959 och har fram tills i år bara varit för killar.

I år är även tjejer med och spelar, då den tidigare tävlingen Stålbucklan ersätts.

Pojkar: Deltagande lag ska bestå av spelare födda 2004 eller senare.
Flickor: Deltagande lag ska bestå av spelare födda 2004-2006.

Killarnas kvalspel är 6-8 september, och tjejernas är 20-22 september.

I år sänds fyra kvartfinaler, två seminfinaler och finalen i SVT.

Finalen spelas 31 oktober-3 november 2019 i Dalarna.

Visa merVisa mindre