VBK:are tog sitt andra raka SM-guld

Diana och Cecilia fortsätter att dominera i rallylydnads-SM för lag. För andra året i rad knep Väsby brukshundsklubb-duon SM-guldet i den lekfulla hundsporten.

  • Publicerad 17:00, 23 aug 2019

Först måste vi reda ut vad rallylydnad är. Jo, det är en sorts hundsport där kommunikation och samarbete ska ta hunden och föraren genom en bana. Trots ordet rally i sporttiteln behöver det inte gå så fort. Det är snarare att hundföraren agerar som en sorts kartläsare som gett namnet åt idrotten.

Den färska SM-guldmedaljören, Diana Huuki, förklarar hur det går till:

– En domare gör en unik bana där du ska göra olika lydnadsmoment med din hund. Skyltar visar de olika momentet och det kan vara snurr, hopp, inkallning och så vidare, säger Diana och fortsätter:

– Innan tävlingen får man gå banan utan hund och öva. Man kör utan koppel i de högre klasserna och det bästa med rallylydnad är att ingen speciell ras gynnas. Den passar alla hundar.

Ekipagen börjar på 100 poäng och en bana har max 20 utvalda moment av totalt 84 möjliga. Gör man fel utdelas minuspoäng och ett perfekt utfört varv är 100 poäng. Ett varv tar runt tre minuter.

Nästan felfritt

Två av sportens bästa utövare återfinns alltså i Väsby brukshundklubb och dessa tog nyligen guld i lag-SM uppe i Piteå. 16 lag var med och tre till fyra hundar tävlar i ett team, de tre bästa resultaten räknas.

VBK:arna hade med två hundar var i sitt lag ”Snabba ligg”. Diana tävlade med Valter och Akke. Båda är dansk-svenska gårdshundar. Cecilia Höglund tävlade med bordercollisarna Yizza och Mynta.

Finalresultatet i Piteå blev hela 298 poäng, bara två poängs avdrag. Nästan helt felfritt.

– Det kändes fantastiskt kul att vinna igen, såklart. Och det är extra kul att vinna med en av mina bättre vänner. Vi har kört ihop i 15 år och umgås en hel del. Tårarna sprutade när vi kunde vinna tillsammans igen, säger Diana.

Vad är bra egenskaper för att bli bra i detta?

– Se vad som fattas i hundens träning och se vilka brister som finns. Hunden gör ju som den blir belönad så man måste hela tiden vara självkritisk och förstå vad man måste ändra i träningen för att bli bättre.

Även Roffe vann

Det allra första svenska mästerskapet i lag avgjordes ifjol i Insjön, Dalarna. Kompisarna Cecilia och Diana slog då till med sportens första guld på lag-SM.

Årets final var annars oerhört jämn och efter ett räknefel så delades guldet i efterhand med ett annat lag. Egentligen skulle straffrundor avgjort vilket lag som vann, men det blev inte så av olika anledningar.

I det andra guldlaget ingick Väsby BK:aren Rolf Hägne med hunden Messi. Rolf tog även brons med sin andra hund.

Fler nyheter i Vi i Väsby

De vill prisa lokalt hållbart arbete

Nyheter Nytt pris från lokala FN-förbund FN-föreningen i Upplands Väsby och Sollentuna vill hylla lokalt engagemang för en hållbar utveckling med ett nyinstiftat pris – som ska delas ut tio år framöver.onsdag 26/2 12:01

Här slår blixten ner – mitt i snöstormen

Nyheter Flera samtal till polisen om misstänkt detonation i Väsby På tisdagskvällen fick polisen in flera samtal om en detonation i centrala Väsby. Ljudet visade sig komma från ett blixtnedslag med efterföljande åskknall. Åskväder i februari hör dessbättre till...onsdag 26/2 11:10

Väsby IK HK är en seger från allsvenska kvalserien

Sport Vann första finalmatchen mot Halmstad Hammers Vilda Väsby har några fingrar fler än Halmstad HF på pokalen som delas ut till segrarna i hockeyettans final. Första duellen i bäst av tre vanns med 1–0 nere i Halmstad, men det osade katt under hela...tisdag 25/2 22:20
Stockholm Direkt