VBK:are tog sitt andra raka SM-guld

Diana och Cecilia fortsätter att dominera i rallylydnads-SM för lag. För andra året i rad knep Väsby brukshundsklubb-duon SM-guldet i den lekfulla hundsporten.

  • Publicerad 17:00, 23 aug 2019

Först måste vi reda ut vad rallylydnad är. Jo, det är en sorts hundsport där kommunikation och samarbete ska ta hunden och föraren genom en bana. Trots ordet rally i sporttiteln behöver det inte gå så fort. Det är snarare att hundföraren agerar som en sorts kartläsare som gett namnet åt idrotten.

Den färska SM-guldmedaljören, Diana Huuki, förklarar hur det går till:

– En domare gör en unik bana där du ska göra olika lydnadsmoment med din hund. Skyltar visar de olika momentet och det kan vara snurr, hopp, inkallning och så vidare, säger Diana och fortsätter:

– Innan tävlingen får man gå banan utan hund och öva. Man kör utan koppel i de högre klasserna och det bästa med rallylydnad är att ingen speciell ras gynnas. Den passar alla hundar.

Ekipagen börjar på 100 poäng och en bana har max 20 utvalda moment av totalt 84 möjliga. Gör man fel utdelas minuspoäng och ett perfekt utfört varv är 100 poäng. Ett varv tar runt tre minuter.

Nästan felfritt

Två av sportens bästa utövare återfinns alltså i Väsby brukshundklubb och dessa tog nyligen guld i lag-SM uppe i Piteå. 16 lag var med och tre till fyra hundar tävlar i ett team, de tre bästa resultaten räknas.

VBK:arna hade med två hundar var i sitt lag ”Snabba ligg”. Diana tävlade med Valter och Akke. Båda är dansk-svenska gårdshundar. Cecilia Höglund tävlade med bordercollisarna Yizza och Mynta.

Finalresultatet i Piteå blev hela 298 poäng, bara två poängs avdrag. Nästan helt felfritt.

– Det kändes fantastiskt kul att vinna igen, såklart. Och det är extra kul att vinna med en av mina bättre vänner. Vi har kört ihop i 15 år och umgås en hel del. Tårarna sprutade när vi kunde vinna tillsammans igen, säger Diana.

Vad är bra egenskaper för att bli bra i detta?

– Se vad som fattas i hundens träning och se vilka brister som finns. Hunden gör ju som den blir belönad så man måste hela tiden vara självkritisk och förstå vad man måste ändra i träningen för att bli bättre.

Även Roffe vann

Det allra första svenska mästerskapet i lag avgjordes ifjol i Insjön, Dalarna. Kompisarna Cecilia och Diana slog då till med sportens första guld på lag-SM.

Årets final var annars oerhört jämn och efter ett räknefel så delades guldet i efterhand med ett annat lag. Egentligen skulle straffrundor avgjort vilket lag som vann, men det blev inte så av olika anledningar.

I det andra guldlaget ingick Väsby BK:aren Rolf Hägne med hunden Messi. Rolf tog även brons med sin andra hund.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Nu får Väsbyborna tycka till om arkitektur

Nyheter Kommunen vill veta hur du vill att framtidens Väsby ska se ut Hur vill du att Väsby ska se ut i framtiden? Det undrar kommunen som i veckan inledde en stor enkätundersökning bland Väsbyborna om arkitektur och byggande.tisdag 17/9 16:11

"Vi har hittills inte sagt nej till någon och det är vårt mål"

Sport MOTOCROSS. Crosskolan på Vikbanan lockar motorsugna barn och ungdomar varje onsdag UVMK:s populära crosskola fortsätter att öka för varje år. Trots ett stort tryck är alla välkomna att börja. – Alla som vill köra cross här ska kunna göra det, säger huvudansvariga Yvonne Arvidsson.tisdag 17/9 12:00

Rotebroleden fortfarande inte helt färdig

Nyheter Nattarbeten pågår Klart våren 2019 står det på skyltarna som omgärdar Rotebroleden – men än så länge pågår bygget på sina håll. Här är nya tidsplanen.tisdag 17/9 11:37
Stockholm Direkt