Veteraner viktiga i jubilerande AIK

AIK:s hockeydamer firar snart 20 år som sektion. 20 händelserika år kantade av en del motsättningar, men framför allt säsonger präglade av lagkänsla och stora AIK-hjärtan. Till helgen börjar säsongen.

  • Publicerad 15:30, 8 sep 2017

Vi har
verkligen
ingen
offerkofta
på oss

Årets säsong blir lite extra speciell för AIK:s hockeydamer. Mitt i spelåret ungefär, efter årsskiftet, kommer nämligen sektionen fylla 20 år.

Genom åren har laget tagit fyra SM-guld och varit ett pålitligt lag i högsta serien. Men det har även varit många tuffa år. Huvudtränaren Emelie Berggren har varit i klubben i 18 år, varav drygt 14 som spelare.

– Tittar man bakåt så är det starkt att vi överlevt i 20 år. Uppbackningen vi har idag är jättebra, men det har den inte alltid varit. För mig känns det lite extra att fira jubileet, säger Emelie.

Det är främst de senaste åren som stödet blivit bättre. För drygt tre år sedan ökade supporten gällande ekonomi, exponering och allmän uppbackning. Även om damhockeyn fortfarande är ljusår efter till exempel herrhockeyn är damerna nöjda med sin situation.

–  Vi har verkligen ingen offerkofta på oss, allting blir vad man gör det till. Vi har ett bra klimat och mycket stark träningsgrupp. Vi saknar ingenting här. Få lag har dessutom den lagkänslan vi har, fortsätter Emilie Berggren.

Ja, just lagkänslan är något som är centralt i AIK. Den sitter i väggarna på Ritorp. Och en stor anledning till det är att många spelat länge i klubben. Sabina Küller, Emmy Alasalmi och Louise Nordberg Tenglin är bara några av klubbens så viktiga kulturbärare.

Den sistnämnde kom till AIK 2009. Under Louises första år blev det ganska lite speltid. Men säsongen efter blev det generationsskifte och ”Loppan” fick då tillsammans med ett par andra ett större ansvar.

– Vi är ett starkt gäng som bildat en stomme, det är vi ”veteraner” som håller ihop det. Vi hjälper till att föra AIK-andan vidare, säger Louise.

Trots sina blott 26 år är försvararen alltså bland de äldre i laget.  

– Vi är några stycken äldre i laget som försöker hjälpa de yngre. Peppa och lära ut hur vi jobbar här. Lära dem goda vanor, säger ”Loppan” med ett leende.

Huvudtränare Berggren är glad över sina ”veteraner”.

– De är med i med- och motgång. Och man vet verkligen var deras hjärta finns. De för verkligen AIK-kulturen vidare, säger hon.

En annan anledning till AIK:s frammarsch genom åren är klubbkänslan. Få lag berör så mycket som AIK. Antingen är man med eller emot. Vi mot dom-känslan är extra stark i Solnagänget.

– Jag brukar höra att alla hatar AIK, om man själv inte spelar här. När man väl är här vill man inte lämna. Kärleken till AIK är stor, säger Louise som själv påbörjar sin nionde säsong i höst.  

Och Louise håller med sin tränare om att situationen blivit bättre med åren.

– Vi hade en bra organisation även tidigare när vi var ”ensamma”. Men det har förbättrats avsevärt, nu är vi ett AIK. Det blir coolt att fira 20 år.

Under säsongen kommer AIK spela visa speciella temamatcher och försöka även belysa jubiléet på flera sätt.

Men själva säsongen då? AIK har tappat tre etablerade spelare och samtidigt fyllt på med två egna juniorer och centern Frida Ekdahl från DIF. I helgen startar SDHL med dubbla hemmamatcher.

– Vi vill såklart slå alla lag. Ett delmål är att nå slutspel och därefter nå semin, avslutar tränare Berggren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Inbrott i elektronikbutik i Bergshamra

Nyheter Varor för hunratusentals kronor kan ha stulits En elektronikbutik i Bergshamra utsattes någon gång under lördagskvällen för en grov stöld.söndag 24/6 10:52

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40