SEGERMÅL. Johannes Nilsson har precis skickat in pucken i tomt mål och omfamnas av Elliot Lorraine. Foto: Bror Rosenback

Vilda Väsby till allsvenska kvalserien

Vilda Väsby står i kväll som seriesegrare för tredje gången denna säsong och nu väntar kvalserien till allsvenskan mot bland annat AIK. Grunden för dagens 4–2-seger var en kollektiv urladdning där Halmstad Hammars inte gavs en möjlighet att tämja det Vilda i Väsby IK HK.

  • Publicerad 21:10, 29 feb 2020

Det är omöjligt att förringa den bragd Per Bergman, Mats Edholm, Mats Lindberg, Tord Engdahl, kort sagt hela Väsby IK HK, gjorde våren 1987.

Frågan är ändå om inte dagens trupp, ledd av Viktor Tuurala och Nicklas Pettersson, håller på att skapa något minst lika vasst?

Under den här säsongen – hittills:

Serieseger i höstens grundserie. Check.

Serieseger i norra allettan. Check.

Och nu, seger i hockeyettans final. Check.

Tre seriesegrar av tre möjliga. Det är klubbhistoria.

– Vad ska jag säga? Vi är ett vinnargäng, eller låter det för kaxigt? säger Pontus Karlsson med segerpokalen i famnen.

För ett år sedan grät den Väsbyfostrade forwarden efter uttåget mot Forshaga, i kväll ledde han styrkan och personifierade andan som finns i kollektivet.

– Nej, det här är en lagseger, säger han upprepat innan han knäar för att posera med en ung Väsbyfan.

Högsta fart direkt

Hemmalaget inledde i ett våldsamt tempo, drabbades av en tidig utvisning men gasade som att det inte fanns en morgondag. Med utvisningen avklarad sköt Oliver Horrsell i stoplen och Pontus Karlsson skaffade sig ett halvt friläge. Minuten senare pressade sig Jonathan Rodensjö in i skottsektorn och avslutet var kliniskt.

Och det bara fortsatte storma i gästernas försvarszon. När matchklockan gick in i nionde minuten hade hemmalaget haft ett dussin skarpa avslut. Totalt fick sekretariatet ihop 25 Väsbyskott i perioden, därför sågs 1–1 efter 20 minuter som en stöld. Och oron för att den sena kvitteringen skulle ge hallänningarna halmstrået, grodde på läktarplats.

TALANDE BILDER. Christoffer Gozzi tar emot pokalen och checken på 50 000 kronor. Hannu "Honta" Heinola (50:e året som materialförvaltare) möter Edvin Olofsson i en kram. Foto: Jonny Andersson

Men, det här var aldrig Halmstad Hammers match. Inte ens ett fruktansvärt tilltag – i sekvensen efter att Mikael Lengmo återgett Väsby ledningen – fick hemmaspelarna att tappa fokus.

I samband med målfirandet fick Jonathan Rodensjö ett klubbslag nedanför byxan, vid sidan av knät och det rakt igenom svaga domarteamet lät detta passera.

Retroaktivt straff

Straffet fick Halmstad istället av Christian Holmblad – hockeykonstnären från Viby, Sollentuna. "Homer" stred till sig pucken på offensiv blålinje, skapade sig utrymme och spelade Pontus Karlsson fri. Varpå Karlsson gjorde en halv dragning och "knuffade" in 3–1 under Anton Malmborg, Hammers skicklige målvakt.

I tredje perioden försökte gästerna med allt, utan att på riktigt allvar komma till. Renaste chanserna hade Väsbylaget, ändå blev det begravningstyst på sponsorläktaren när Hammers med 2.02 kvar och utplockad målvakt, hittade krysset bakom Edvin Olofsson.

Den här tystnaden höll i sig fram till att Johannes Nilsson bröt ett pass i egen zon, orkade gå på kontring och delvis nere på knä skicka in pucken till 4–2 i tom bur.

– När jag såg att pucken gick in kom alla känslor. Jag hade sådana fruktansvärda rysningar att det är helt otroligt, säger Nilsson.

Rörda tränare

Efteråt var även Väsbys tränarduo tagna. Av spelarnas insats.

– Vi kör över dom. Ingen slår oss när vi är så här bra. Enormt, säger Viktor Tuurala.

Tränarduon hade telefonkontakt timmen efter midnatt till lördagen. Göt mod i insikten att fredagens insats i stort var bra.

– Kunde vi göra det lite bättre i dag, skulle Halmstad inte besegra oss, det kändes betryggande, säger de kollektivt.

Om 20 dagar inleder Vilda Väsby den slutliga kvalserien med avancemang till allsvenskan i potten.

.

Matchens stjärnor

***** Laget Vilda Väsby

Stockholm Direkt