MÅLJUBEL. Pontus Karlssons 1–0 efter 5.37 blev matchens enda. Foto: Bror Rosenback

Vilda Väsby vann kraftmätning mot energiskt Piteå HC

Väsby Hockey tog tre kamppoäng mot Piteå via matchens enda mål av Pontus Karlsson. Segerglädjen grumlades av att Viktor Åström, en av isens mest lysande aktörer, skickades till sjukhus med en elak handskada.

  • Publicerad 18:40, 9 feb 2020

Väsby–Piteå blev en kraftmätning och en i alla avseenden intensiv föreställning på toppnivå i allettan.

Lite mer än tre minuter återstod när gästernas 54 minuter långa kvitteringsjakt kulminerade. Väsbyspelaren Manfred Ehlers hade syndat dubbel och satt på 2 + 2 minuter i utvisningsbåset och norrbottningarna gick med all energi de hade för att få hål på Edvin Olofssons nolla.

Uppoffring kostsam

Receptet från Väsbys lagledning var att matcha backparet Viktor Åström-Fredrik Stridlund. stenhårt. Duon hann knappt av isen förrän de viftades in igen. När de skickades in en fjärde gång ska Viktor Åström ha svarat: "jag kan inte, fingret är av".

Det här berättade Pontus Karlsson när lagkompisen var på väg till sjukhus.

Med mindre än minuten kvar fick Åström ett slagskott på handen och det var lågmälda lagkompisar, och ledare, som efteråt beskrev vad de sett i omklädningsrummet.

– Och han är så jäkla hårt, han sa ingenting, säger Pontus Karlsson med beundran och värme.

Tränaren Viktor Tuurala var sammanbiten rörande skadan:

– Det är lite av spelet, spelets regler. Som spelare behöver man täcka skott.

Han hyste hopp om att se sin backkämpe på isen i slutet av säsongen.

Energimål

Första perioden var Väsbylagets bästa. Och det gav belöning.

Redan i sjätte minuten kom matchens enda mål. Piteåspelare tog sig in i Väsbyzon samtidigt som några av dem bytte. Oliver Horrsell snodde åt sig pucken, såg att Pontus Karlsson stack i mittzon. Resten var energi och vilja. Piteås precis inbytta spelare hann inte hela vägen fram och Väsbyforwarden kryddade sin åkning med att vräka in pucken på John Westermarks plockhandssidan.

– Jo, det är mycket vilja bakom skottet, säger matchvinnare.

Tuurala nöjd

Tidigt i andra perioden fick Piteå spela powerplay, det var inledningen till en fortsättning där gästerna var mer spelförande än hemmalaget.

Sett till chanser var fördelningen jämnare, närmast 2–0 var Lubomir Fetkovic med ett skott i ribban. Även Christian Holmblad var någon centimeter ifrån att hitta nät.

– Jag tycker att det är en väldigt jämn match. Första gör vi bra, i tredje hittar vi tillbaka till det metodiska spel vi vill spela. Vi blir strukturerade och de kommer inte till bra lägen. Jag tror att även Piteålaget tycker att de gjorde en bra match, säger Väsbytränaren Viktor Tuurala.

Matchens tre stjärnor

*** Fredrik Stridlund

** Viktor Åström

* Edvin Olofsson

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt