Vilket år för Matilda!

17-åriga Matilda Toresäter är talangen som redan har fått sitt genombrott på den stora internationella scenen. – Jag har haft ett fantastiskt lärorikt och roligt rugbyår! Jag har haft turen att få spela ett flertal internationella turneringar i städer som London, Amsterdam och Dubai, berättar Matilda.

  • Publicerad 13:19, 11 jan 2019

Det finns inga jag hellre vinner en match med än tjejerna i ERK.

Att Enköpingstjejen, spelandes för ERK, slagit både på den nationella och på den stora scenen är stort, men vad är störst?

Hon får svara själv:

– Att välja ut en specifik höjdpunkt är verkligen svårt, allt har varit helt otroligt men på olika sätt.

Förklara?

– Jag har nog aldrig känt mig så stolt över mig själv som när jag sprang ut ur tunneln på plan på EM i Vichy, det är verkligen speciellt att få representera sitt land. Sen var det såklart jättehäftigt att få vinna en så stor internationell turnering som Dubai 7s.

Hon fortsätter:

– Närmast hjärtat ligger ändå USM med mina fantastiska F18-tjejer från ERK. Jag har som sagt haft turen att få spela med landslagsspelare från flertal olika länder, det har varit jättehäftigt och lärorikt, men det finns inga jag hellre vinner en match med än tjejerna i ERK.

”Otroligt lärorikt”

I Dubai spelade hon med touringlaget Tabusoro Angels, ett lag som bestod av spelare från de skandinaviska landslagen, Australien, Irland och Mexiko.

– Det var helt fantastiskt, så otroligt roligt och lärorikt, sa Matilda, som var debutant i sådana sammanhang, efter finalsegern.

Berätta om din roll som spelare?

Mina positioner brukar oftast vara klunghalv eller uthalv vilket betyder att jag är en så kallad spelfördelare.

Hur har du blivit bättre under året?

– Jag känner personligen att jag har fått många tillfällen att utmana mig själv och utvecklas då jag har fått speltid mot lag som är bättre än vi själva, som England i EM).

Dessutom är Matilda Toresäter övertygad om att det är lärorikt att se och lära av spelare som är bättre än hon.

Har du några exempel?

– När jag fick spela med landslagsspelarna Carina Trinh och Rebecca Kearney i Dubai.

Varför har säsongen blivit så bra för dig som spelare?

– Det är jättesvårt att säga varför det har varit en bra säsong för just mig, som sagt har jag fått väldigt många chanser att utvecklas men i grund och botten är det hård träning som ligger bakom mina framgångar men framför allt stödet från familjen samt fantastiska tränare.

I ERK har Matilda Nicklas Proos och Jim Wetterström som tränare, i landslaget har honhar Sean Thomson som huvudtränare för F18 – hon vill gärna lägga ett ord för Anna-Lena Swartz som ”gör allt och lite till för landslaget” samt Bill Tirikula som coachat när Matilda spelat för internationella touringlaget Tabusoro Angels.

– Utan dessa tränare hade jag inte haft en chans att få uppleva det jag gjort under det här året, säger hon.

Vad säger du om framtiden, hur ser den ut?

– Vi får se vad som väntar, under det kommande året är målet att fortsätta ha en plats i F18-landslaget och när jag blir äldre hoppas jag såklart att kunna kämpa för en plats i seniorlandslaget. Planen är att plugga på universitet i England och att få spela rugby där, avslutar Matilda. 

Om Matilda

Född: 12/2 2001

Bor: På landet utanför Enköping.

Klubb: Enköpings RK.

Skola: Läser Int. Baccalaureate Diploma Programme på Carlforsska Gymnasiet i Västerås.

Familj: Pappa Jonas (f.d. rugbyspelare), mamma Cecilia samt storasyster Paulina (rugbyspelare).

Rutin ska ta hem SM-guldet till Enköping

Sport De rutinerade herrarna i Division 1-klubben Team Enköping BK har spelat till sig en plats i bowlingens finrum. I mars gör de upp om SM-tecknen under den tv-sända SM-veckan.fredag 14/2 9:18

Puck och klubba på bordet i mellandag

Sport Den 28 december hålls bordshockeyturneringen Fjärdhundrapucken på Mellevi IP.lördag 21/12 15:32