VM-debutanter med höga mål

Nästa vecka åker två SBGK:are till Prag för att spela VM. Och duon har höga mål med världsmästerskapet i MOS. – Lagguldet ska vi bara vinna och jag hoppas komma upp på prispallen, säger Ricard Lockner som får sällskap av pallsugna Björn Nilsson i Tjeckien.

  • Publicerad 19:00, 8 jun 2018

”Topp 3 är jag nöjd.

Även om äventyrsgolf – MOS – fortfarande är ett relativt nytt påfund här så har den funnits desto längre utomlands. Det är alltså en variant av bangolf, fast med riktig golfboll, och annorlunda utformade hål med konstgräs som underlag.

Ricard Lockner, som bor i centrala Sumpan, började redan 2003. Då var det få som visste vad det var i Sverige.

– Jag åkte över mycket till USA då, eftersom det inte var stort alls här. Men de senaste åren har de växt i Sverige och fler och fler banor byggs, säger Lockner som började med vanlig bangolf på 90-talet.

Björn Nilsson hakade på trenden 2013.

– Det är mycket roligare än vanlig bangolf, mer bollkänsla och inte så utrustningsberoende då det bara är en boll. Mer lika för alla, säger Björn och får medhåll av Ricard.

– Har du mer bollkänsla och fantasi så vinner du. MOS har flera varianter och är lättare att lära sig. Utmaningen ligger i att det är så jämnt. Varje misstag kostar mycket, säger Ricard.

Och lärt sig har Ricard onekligen gjort. 46-åringen, som även jobbar på SBGK:s två banor intill Golfängarna, har vunnit flera tävlingar i världen genom åren.

Ifjol vann han det troligen allra största: penningstinna MSOP i Las Vegas.

– Jag var lite förbannad på mig själv att jag gav min motståndare chansen att vinna på 18, jag ledde annars från start till mål. Men självklart var det kul att vinna, säger Ricard.

Nu kommer han få sätta sina kunskaper på sin spets. För första gången väntar VM.

– Jag har varit aktuell i landslaget tidigare, men avböjt av olika anledningar. Det ska bli kul och spännande, fortsätter Lockner.

Även Björn, 54, är debutant.

– Det känns såklart jätteroligt. Jag åker dit redan fyra dagar innan VM för att få bra träning och spela in mig på banan. Det blir ju min största tävling hittills, men det är ingen idé att stressa upp sig för det.

Sverige åker ner med åtta spelare. I tjeckiska Hornì Bezdekov kommer det både tävlas i lag och enskilt. Det spelas fyra varv på lördagen (16/6) och sedan gör de 18 bästa upp om världsmästartiteln på söndagen. Den enskilda scoren räknas in i lag-VM:s score.

Ricard har redan spelat banan två gånger innan och har självförtroende inför VM-debuten.

– Jag hoppas och siktar på att komma på prispallen. Det är en fördel att ha spelat banan tidigare, säger Ricard som passar på att träna varje dag.

– Man måste även komma in i banans känsla och harmoni, hur slagen ska slås. Jag har en så kallad puttskiss som jag ska följa.

– Ett system som visar hur jag ska spela bollen.

Klubbkamraten Björn ser sin bollkänsla och självförtroende som sina starkaste
sidor och tror då givetvis på sig själv.

– Topp 3 är jag nöjd. Och lagguldet ska vi vinna, vi kan banan och har många duktiga spelare.

Duon ser alltså Sverige som favoriter till lagguldet och har arrangörsnationen, USA och Tyskland som utmanare.

– USA är nog tuffast, men lagguldet ska Sverige bara ta, avslutar Nilsson.

Mer Ricard Lockner

Ålder: 46 år.

Bor: Sundbyberg.

Meriter: Tre elitserieguld med SBGK (bangolf) och flera vinster i MOS.

Aktuell: VM-debutant (MOS) i Tjeckien nästa vecka.

Mer Björn Nilsson

Ålder: 54 år.

Bor: Vasastan.

Meriter: Tre SM-guld som lagledare (bangolf).

Aktuell: VM-debutant (MOS) i Tjeckien nästa vecka.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10

"Checca" missar aldrig ett elitlopp

Nyheter Stamgäst. Han har följt dramatiken på Solvalla 67 år i rad Tre dagar i buren blev straffet för rymningen från lumpen 1956. Den bondpermisen möjliggör för ”Checca” att se sitt 68:e raka elitlopp och utan den hade han sannolikt inte talat om Nils Ferlin som...måndag 20/5 9:02

Gordana fick oväntat hjälp av vänlig själ

Nyheter Att det finns godhjärtade människor fick sundbybergaren Gordana Dutina Matesson nyligen bevis på när hon tappade sitt SL-kort.onsdag 15/5 17:46
Stockholm Direkt