Den första bilden på Henrik är tagen 1999, den andra från lagets senaste match mot Storskogen då Täby-laget vann med 6-4. Foto: Viggbyholms IK FF

Zacco – trognast i Täby: "Symboliserar hela min uppväxt"

37-årige Henrik Zacco lade av med fotbollen för tre år sedan, men nu är han på väg att föra Viggan till en högre division. Trots erbjudanden från större klubbar har kärleken till moderklubben varit för stor.

  • Publicerad 09:06, 3 okt 2017

I dagens fotbollsvärld flyttar spelare mellan olika klubbar var och varannan säsong, ofta för astronomiska summor. Lojaliteten ifrågasätts och fansen skyr den de en gång älskat. Men går man lite längre ned i det svenska seriesystemet så går det att hitta spelare som är totala motsatsen till många av dagens fotbollsspelare. En av dem är Henrik Zacco. Han är idag 37 år och har varit Viggbyholms IK FF trogen sedan han var sex år gammal.

– Från början så var vi ett riktigt bra kompisgäng, vi gick i skolan ihop och många av oss följde varandra hela vägen upp till A-laget. Man kan väl säga att grunden var att vi hade riktigt bra tränare; både föräldrar och klubbanställda, säger han.

– Sen varför jag fortsatt så länge är för att vi har varit ett sånt bra gäng hela tiden, det har alltid varit roligt.

"Stjärna här i 20 år"

Tommy Erlandsson har varit involverad i klubben i 20 år. Han började som en engagerad förälder när hans son spelade tillsammans med Henrik i juniorlaget.

– Jag har känt honom nästan hela hans liv. Han betyder otroligt mycket för den här klubben. Han har varit stjärna här i 20 år, säger Tommy.

Och det här med att Henrik varit trogen Viggan hela sin karriär är så nära en sanning man kan komma. 2006 testade han sina vingar när han blev utlånad till Österåker för spel i division 2.

– Jag behövde lägga ned så mycket mer tid på fotbollen då och det gick inte riktigt ihop med jobbet och det var inte roligt helt enkelt. Jag ville spela där jag tyckte det var roligast och det var i Viggan, säger Henrik.

Legendarer. 2003 mötte Henrik Zacco Sven Tumba som spelade i Viggbyholm i lindan av sin karriär. Foto: Viggbyholm IK FF

2014 beslutade sig Henrik för att lägga fotbollsskorna på hyllan efter en tid fylld av skador och bristande motivation. Men i vintras blev han pappaledig och tankarna på att spela fotboll återkom.

– Jag började testa träna igen och suget kom tillbaka och formen fanns där, säger Henrik, som gjort imponerande 23 mål på sina 14 matcher under årets säsong.

"Symboliserar hela min uppväxt"

Viggan spelar nu i division 5 och med tre matcher kvar av säsongen har man möjlighet att ta klivet upp till division 4. Senast laget vann division 5 var 2003 och då gjorde Henrik Zacco 31 mål.

– Man kan väl säga att Viggan symboliserar hela min uppväxt och mina vänner, jag umgås mest med gamla lagkamrater och några nuvarande, säger han.

– I år har det gått bättre än vad jag hade kunnat hoppas på. Jag hoppades göra några mål, men jag trodde inte det skulle bli så här många.

Och om det blir en säsong till eller inte som spelare är än så länge oklart. Men att fortsatt vara verksam i klubben är en självklarhet.

– Jag har precis börjat i styrelsen, sedan i somras. Sen får man se framöver vad som händer.

I lagets senaste match, mot Storskogen, ser man här Henrik göra 2-0 målet. Foto: Viggbyholm IK FF

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ordningsvakten om stöket i centrum: "Föräldrarna måste ta sitt ansvar"

Nyheter "Skrämmande för att vara en 14-åring" På eftermiddagar och kvällar blir det en del stök i Vallentuna Centrum och på kulturhuset. Något som har gått till sin gräns, anser ordningsvakten Roger Bärlund.måndag 22/10 16:32

Nu ska köerna lösas upp - med nya filer

Nyheter En av Täbys värsta trafikproppar byggs om Att det blir långa köer och trafikstockningar på Täbys vägar är ingen nyhet. Men nu pågår ett arbeta med att öka framkomligheten på Marknadsvägen och kring Bergtorpsrondellen.måndag 22/10 16:08