Stina Svensson

Jag gillar att springa. Helst långt. Löpning, och även simning eftersom jag håller på med swimrun, tar ganska stor del av mitt liv, men jag brukar få plats med ett roligt jobb och en hel del böcker,...

Fortsättning följer…

  • Publicerad 17:06, 8 aug 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

När selfien vid Långe Jan var tagen bar det av mot fastlandet. Jag och racern blev avsläppt hos storasyster i Kalmar. Swimrunutrustningen fick bo kvar i swimrunpartnerns bil. Den är för skrymmande att ha på racern men behövdes på resan eftersom vi helgen efter skulle köra Loftahammar Endurance Day (LED). Min plan, inte helt oväntat, var att ta mig på två hjul till Loftahammar. Men först några dagar hos storasyster och hennes sambo. Som bonus var äldsta systersonen på plats. Inte helt självklart eftersom hennes två barn är utflugna, men jag var glad åt det sammanträffandet.

Hur väl känner jag Kalmar? Jag har varit där massor av gånger, så jag borde vara välbekant med staden. Men dessvärre är det så att jag i princip enbart varit i simhallen. Och det var ett tag sedan. Så det finns mycket att upptäcka. Men viktigast för denna del av resan: riktigt långa sittningar vid frukost, lunch och middag. Min favorit. Mycket att snacka om.

Jag fick till några härliga morgonlöp i näromgivningarna.

35888172040_2415a2be64_k

Vidare kollade vi in både Kalmar Slott och Kalmar Länsmuseum, med bl a utställning om regalskeppet Kronan. Inte en dag för tidigt. Nedan på väg till slottet.

36157927112_a29f722cdf_k

På onsdagen packade jag racern igen och begav mig av norrut. Denna del av resan var innan helt oplanerad förutom det faktum att jag behövde vara i Loftahammar senast fredag kväll för att hämta ut race kit. Eller behövde jag det…? Swimrunpartnern drog på sig ett ont knä under fyrlöpningen så i detta läge var det oklart hur det skulle bli med den där tävlingen. Men jag hade inte bara tävlingen att se framemot i Loftahammar utan även traditionsenligt besök hos kollega som har sommarhus i närheten. Dit ville jag i vilket fall som helst.

Jag hade börjat sakna sim. Helst i öppet vatten vilket kan göras i princip var som helst men jag hade varit tvungen att prioritera bort våtdräkt i racerns packning. Återstår alltså bassängsim med mer begränsningar. Så jag bestämde att natten mellan onsdag och torsdag skulle spenderas i metropolen Oskarshamn där det finns simhall. Också ett ställe jag känner väl. Eller iallafall just dess simhall. Jag fick tillfälle att köra den fina vägen mellan Oskarshamn och Kalmar en gång till, fast nu åt andra hållet.

35934937620_0a676d7fc2_k

36331290035_0e956f247a_k

Simhallen i Oskarshamn var rejält sliten redan vid mitt senaste besök (slutet av 80-talet?) och har på senare år ersatts av en ny fin sådan. Den gamla har byggts om till hotell. Självklart valde jag att bo där. Mycket trevligt! De har bevarat läktare, delar av kalket och till och med hopptornet vid ombyggnaden.

35500494014_ef422d8ef0_k

Utforskade hamnen på två ben och besökte den nya simhallen. I övrigt hände det inte så mycket mer. Mat och sömn.

Sista stopp innan Loftahammar tänkte jag skulle bli Västervik. Uppväxtstaden. Föräldrarna är numera utflyttade och i och med det har jag ingen koppling kvar så det blir liksom inte att jag åker dit. Konstaterade fort att ja det är en riktigt fin stad och nej jag skulle aldrig vilja bo där igen. Besök funkar fint. En av favoritbyggnaderna är kallbadhuset (huset med torn till höger i bilden nedan).

36307707556_3317e80e49_k

Väl i Västervik insåg jag att min minutiöst planerade resa gällande packning mm hade ett hål. Hur skulle jag ordna logistiken runt om LED? Det var inte direkt så att jag hade tänkt att cykla mellan kollegan och Loftahammar (ca 17km) tidigt på morgonen för att sedan tävla hela dagen och sedan cykla tillbaka. Med swimrunpackningen. Som fanns i swimrunpartnerns bil i Figeholm. Fortfarande inte klart om han kunde tävla (och skulle han det så skulle han bo i Figeholm och inte hos min kollega). Även om jag i så fall inte heller kunde tävla (försökte hitta ersättare men utan framgång) så ville jag till Loftahammar och simspringa på plats, utom tävlan. Jag fick hyra bil helt enkelt.

Så på fredagen övergick cykelsemestern temporärt i bilsemester. Återbesök i Figeholm för ett kortare swimrunpass och sedan full fart mot Loftahammar. I samband med det där passet beslutade sig swimrunpartnern för att han vill ge det ett försök. Det är ju inte värre än att vi får gå av om knät inte håller liksom.

Så start lördag morgon blev det! Härligt att vara tillbaka. Många swimrunpolare fanns på plats. Även två killar jag simmade med i Västerviks Simsällskap för länge sedan och inte har träffat på många år.

35575478793_05b16f9b5b_k

Startskottet gick. Swimrunpartnern tog täten i fältet som vanligt och jag hakade på så gott jag kunde. Kände ganska fort att det antagligen hade varit bra om jag kanske hade vilat lite mer innan tävling… Riktigt tunga ben. Men inget ont eller så. Bara sliten. Nåväl, det ordnar sig tänkte jag. Inte riktigt lika bra klipp i löpsteget för partnern p g a det knäonda så det blev väl ungefär jämnt där.

Dags för första sim. Alltid lite jobbigt att hoppa i för min del. Oroar mig för vattentemperaturen. Inte så att jag har problem med kallbad, men här handlar det om att ligga i länge ett antal gånger och börjar jag frysa är jag rökt. Men det insåg jag fort att det skulle inte bli något problem denna gång. Kort löpning och sedan andra simning som var superkul! Blåsigt så det var en del vågor. Lite åt torktumlarläge. Klurigt men roligt. Vi var i detta läge första mixlag. Låg och tänkte att det här tar vi trots mina trötta ben. Simningen kändes stabil. Och då plötsligt kom ett annat mixlag och swischade om. Kändes som jag simmade i ultrarapid.

Efter andra sim är det en rätt rejäl uppförsbacke, där vi kom ifatt ledande mixlag igen. Men jag märkte att partnern inte riktigt var som han skulle. Plötsligt säger han att han tror att det inte kommer funka. Knät gör ondare efter simmen, när det är nedkylt. Nedförsbacken efter bekräftar. Det är som det är. Vi bestämmer oss för att bryta, men att vi ska gör det efter nästa sim eftersom i då kommer till en kontroll som det är lämpligt att bryta vid. Ett sista härligt sim och några löpsteg till innan tävlingen är över för vår del.

En chansning som inte höll. Men en härlig dag blev det iallafall. Vi fick skjuts tillbaka till målområdet och hoppade där i vattnet för att klämma slutrakan framlänges och baklänges iallafall.

35592090563_e4651bcadf_k

Väl tillbaka hittade vi det andra mixlaget. Killen hade trampat snett precis efter att vi hade brutit och låg med fot hårt lindad i högläge. Vi fick göra upp över en fika istället :D. Jag tror att de hade vunnit just denna dag om killarna inte blivit skadade. Starkare simmare och LED är en tävling med mycket sim. Vi hade behövt vara mer överlägsna på löpen för att ha en chans. Då krävs pigga ben och inte slitna som mina.

Nytt försök nästa år.

Ursprungsplanen var att fortsätta per cykel till Stockholm. Men det var baserat på att detta var enda äventyret under denna semester. Under resans gång dök det upp nya möjligheter så jag tog bussen hem för att ha möjlighet till några dagar på hemmaplan för att ladda om innan nästa äventyr som startar på fredag.

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.