Farida Al-Abani vill sprida kärlek på symbolen för Stockholm – tuben. Foto: Farida Al-Abani

Efter attacken – hon sprider kärlek med lappar i tunnelbanan

Var du en av de som möttes av kärleksbudskap i tunnelbanan imorse? Vi har träffat stockholmaren bakom initiativet.

  • Publicerad 14:50, 10 apr 2017

Det här blev mitt sätt att visa att det är enkelt att sprida kärlek, enklare än hat

Attackens offer hedrades med graffitikonst

Farida Al-Abani, 28 år, jobbar till vardags som projektledare, men efter fredagens lastbilsattack i city fick hon en idé. Hon ville göra något för att sprida kärlek bland folk i kollektivtrafiken.

– Jag kom bara att tänka på igår kväll att det är många som kommer åka till jobbet eller skolan för första gången idag efter fredagens händelse. Folk behöver mötas av positiv energi och känna att det finns hopp. Det här blev mitt sätt att visa att det är enkelt att sprida kärlek, enklare än hat, säger hon.

Påväg till sitt jobb på måndagsmorgonen tog hon därför med sig penna och post-it lappar för att sprida budskapet bland medresenärer på tunnelbanans gröna linje.

Här tystnar Stockholm för att hedra de drabbade i attentatet

"Vi tar tillbaka tryggheten"

Att det blev just tunnelbanan är för Farida Al-Abani självklart.

– Jag är ett fan av vardagsaktivism och tänkte att det måste vara något som är enkelt så att fler kan bidra. Alla har möjligheter att göra det här, det är bara att vända på en reklamskylt som annars uppmanar dig att köpa något. Tunnelbanan är dessutom en stark symbol för Stockholm, och var också ett ställe som många inte fick åka med i fredags. Jag vill att vi tar tillbaka tryggheten. Folk ska inte behöva känna rädsla på tuben, säger hon.

Hon kallar det kärleksaktivism och hoppas att lapparna kommer få sitta kvar länge.

– Eftersom det är fyllt med kärlek hoppas jag att det får vara kvar, säger hon.

Bussar och t-bana står still under tyst minut idag

SL gillar budskapet

Vi ringde upp SL för att kolla hur de ser på lapparna – och blev överraskade.

– Det är väl ett uttryck för den samhörighet och mobiliseringen mot våld och ondska som har genomsyrat de senaste dagarna i Stockholm. Jag gillar det, det är liksom logiskt på något sätt, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Det är alltså inget som SL kommer ta ner i första taget.

– Nej, inte just nu i alla fall, men det kanske inte kan sitta där för evigt. Det kommer väl en dag då post-it lapparna blåser ner och vi återgår till normal vardag. Men just nu ser vi det på samma sätt som Farida, ett gemensamt uttryck för solidaritet och en motkraft mot ondska och våld, säger Claes Keisu och tillägger "Kärlek i tunnelbanan tycker vi är jättebra".

Hoppas fler tar efter

Farida Al-Abani kommer fortsätta pryda kollektivtrafiken på väg hem från jobbet på måndagseftermiddagen och hoppas att fler tar efter.

– Jag har en kompis som gjorde samma sak och sa att hon kände sig som en fjortonårig. Och jag såg precis nu att en till hade satt en post-it lapp. Jag hoppas att ännu fler hakar på det här, och att känslan av solidaritet och kärlek är något vi kan fortsätta med även framöver, säger Farida Al-Abani.

SE BILDERNA – Så här såg det ut i tunnelbanan imorse:

Vänd på reklamskylten. Hashtaggen #openstockholm har blivit ett sätt att lyfta de många fina initiativ som tagits av medmänniskor efter attacken. Foto: Farida Al-Abani

Hon började pryda positiva budskap på Gröna linjen på måndagsmorgonen. Foto: Farida Al-Abani

Postit-lappar med texten "Stockholm" <3 Foto: Farida Al-Abani

Även statyn "Grodan" i Björns trädgård på Medborgarplatsen fick en postit över hjärtat med texten "Stockholm i mitt hjärta" Foto: Farida Al-Abani