”Det behövs en mötesplats, särskilt vintertid, en plats där barn och föräldrar kan träffas. Gärna med ett apotek och kanske lite smådjur som barnen kan titta på och klappa." Det säger Tamara Dolidze med dottern Nino, här med Mariana Hormazabal, Östbergabo som jobbar för Fryshuset. Foto: Mikael Andersson

Östberga kan få allaktivitetshus

Ett allaktivitetshus kan öppna i Östberga, efter boendes önskemål. Det är en av flera saker som staden ska utreda för att lyfta området.

  • Publicerad 11:30, 13 dec 2016

Det bubblar av saker i Östberga just nu, förutom flera aktiviteter som Fryshuset och Östberga community center har dragit igång har det pågått en dialog med Östbergaborna om vad de vill ha i sitt område.

Allaktivitetshus på önskelistan

Dialogen har pågått under hösten - sex arbetsgrupper med Östbergabor har träffats fem-sex gånger sedan i somras. Högt upp på deras önskelista finns ett allaktivitetshus där man samlar roliga och nyttiga verksamheter under ett tak, för alla åldrar. Exempel som nämns är öppen förskola, ÖCC, bibliotek, kulturskola, en scen, musik- och filmstudio, språkstudier, kafé och medborgarkontor.    

Det här kommer staden gå vidare och utreda.

– Det är en stor grej, men vi vill titta på om det går att genomföra. Vi behöver till exempel utreda vad det krävs för lokaler, bemanning, vad det ska vara för verksamheter i så fall och vad allting skulle kosta, Ulf Walther, (S), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd.

En annan sak på Östbergabornas lista är en stadsodling mitt i centrum, på övre torget och det kommer stadsdelen försöka genomföra så fort som möjligt, enligt Ulf Walther.

Bristen på återkoppling om vad som beslutas om Östberga är ett problem, menar Östbergaborna, därför föreslås en ny, gemensam hemsida för området, där all info samlas.

Gratis träning och teater för unga

Sedan Fryshuset etablerade sig i området i somras har de startat thaiboxning i skolan en gång i veckan och dansträning på fritidsgården. De åker också regelbundet med ett gäng ungdomar från Östberga till Fryshusets lokaler i Hammarby sjöstad, där de får spela basket och delta i andra aktiviteter och efter årsskiftet startas en ledarskapsutbildning för minst ett 10-tal ungdomar. Samtidigt har lokala fotbollsklubben Östberga united dragit igång träningar i Östbergaskolans gympasal, med hjälp av Fryshuset.

ÖCC har funnits i Östberga sedan 2014 och blir allt mer förankrat i området (även om lokalen är stängd nu på grund av dålig ventilation med mera. Under tiden hänger de utomhus och i Östbergaskolans gympasal). De har startat träningar, radio/berättarkurs för kvinnor, självförsvarskurs för kvinnor, dörr till dörr-projekt där unga går med äldre till affären eller tar en promenad, åkt gokart och gjort flera bio- och teaterbesök.

Succé med julbord för 130 personer

I fredags ordnade ÖCC och Fryshuset, ihop med Jobbtorget, gratis julbord för Östbergaborna. Cirka 130 personer kom dit för att äta kurdisk julmat.

– Det var jättelyckat! Det var liveband och trollkarl, småbarnsfamiljer och äldre blandat med massor av ungdomar. Maten hade lagats av en kvinna som bor i området, hon hade stått i tre dagar och lagat mat, säger Mariana Hormazabal.

Hon är uppväxt och bor i Östberga och jobbar sedan några månader tillbaka halvtid för Fryshuset, resten av tiden på sitt gamla jobb som fritidsledare på Sjöängsskolan.

– Nu börjar ungdomarna vänja sig vid att vi är här, de frågar efter oss och vad som är på gång, vilka aktiviteter de kan hänga med på. Det är superkul! säger hon.

LÄS ÄVEN

Staden anlitar Fryshuset för att skapa lugn i Östberga

"Om det blir ett aktivitetshus är det viktigt att det finns ytor även för barn i låg- och mellanstadieålder. Med en vuxen som är där och har koll och ordnar olika småaktiviteter, man kan olika pysselteman. Som en barnhörna. Kanske ett kuddrum där man kan mysa och ha roligt." säger Patricia Mateluna och barnbarnen Noelia och Alexander. Foto: Mikael Andersson

"Det vore jättebra med ett allaktivitetshus, det finns inte så mycket här, det behövs något trevligt. Med en öppen förskola som ligger här, centralt i centrum. Ett kafé och ett medborgarkontor vore bra i ett sådant hus." säger Nani Tadessi, som har bott i området med sin familj i tre år sedan. Foto: Mikael Andersson

Det här ska staden utreda

Allaktivitetshus

Stadsodling i centrum

Ny hemsida för Östberga

Bibliotek

Fräscha upp torget i centrum för mer trivsel och trygghet

Sätta upp former för hur man gemensamt kan stödja och motivera unga att inte ge sig in i kriminalitet, alternativt lämna kriminalitet

Genomföra trygghetsvandringar

Stötta Östbergabornas initiativ att skicka in namnlistor till landstinget för att förbättra busstrafiken till området

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Redaktionens tips: ställen i Stockholm värda att hänga på

Nyheter Är du fast i storstadens hetta? Trött på att bada? Börjar tristessen slå till? Vi vet hur det är. Här kommer några stensäkra tips för att få tiden att gå, från gratis till rimlig budgetnivå.fredag 13/7 13:42