”Funktionshindrade barn är inte välkomna här”

Två aktuella fall har lett till en specifik fråga. Hur fungerar det att bo Håbo kommun för familjer vars barn har särskilda behov?

  • Publicerad 01:15, 2 nov 2019

Clara Lindström sitter i Bålsta Centrum för att berätta om brodern Max som snart ska börja i gymnasium. Max, som sitter bredvid och njuter av sin lunch, vill gå på särskola i Sollentuna.

– Vi kollade med Max kompisar som inte bor i Håbo och de ska söka till Sollentuna för där finns det en jättebra skola. Så vi kollade med kommunen hur man ska göra med transport. Alla elever får UL- och SL-kort när de söker utanför, men när vi ringde fick vi veta att de inte kommer betala för hans resor. De sa att det inte fanns resurser för det då han inte kan resa med UL- eller SL-kort, säger hon.

Enligt Clara fick familjen till svar att kommunen skulle vara tvungen att säga upp en lärare för att ha råd att låta Max gå i skola i en annan kommun.

– Den kommentaren var lite ... ja.

Hon skakar på huvudet.

Håbo inget alternativ

Det finns ett särgymnasium i Håbo, men det är inget alternativ för Max enligt familjen. Elevunderlaget är för tunt och gör den sociala samvaron i princip obefintlig för Max.

– Det klena elevunderlaget gör i sin tur att programutbudet inte är tillfredsställande för min brors del, säger Clara.

Nu funderar familjen på allvar på att flytta från Håbo, trots att föräldrarna driver företag i kommunen. Dels för att Max ska kunna gå i den skola han vill gå i, dels för att utbudet i övrigt är obefintligt, enligt Clara.

– De hade Ekan där det var lite blandat, barn med funktionshinder kunde vara, men det fanns ingen i Max ålder med Downs syndrom där. Det var ändå en tillgång, men nu finns det ingenting här. De väljer att inte satsa på barn med funktionshinder. Inte en krona ska gå dit, säger Clara.

Stor avlasting

Där blir det en slump som liknar en tanke. Utan att Clara vet om det och utan att det planerats ska vi snart träffa Leif Andersson och hans son Isak.

Isak är sex år, har grav autism och han sover på Ekans korttidsboende ett antal nätter vilket betyder mycket för hans utveckling och dessutom är det en stor avlastning för Leif och hans fru samt Isaks storebror. Vid årsskiftet stänger det.

– Jag pratade med biståndshandläggare och Ekan och alla var lika förvånade som jag och undrade vad det är som händer. Ekan hade märkt att många som blivit för gamla för att bo där hade gått vidare. Då tänkte vi att det är bra. Då kan vi dra ner på antalet dagar och ge de som behöver det de har rätt till det de vill ha enligt lag, säger Leif.

Någon diskussion blev det dock inte, enligt honom. I stället kom beskedet i början av juni att korttidsboendet stänger.

– De har sagt att de ska försöka lösa det genom korttidsboende i närliggande kommun, säger Leif.

”Finns inga platser”

De frågor som biståndshandläggaren har ställt har dock mötts med negativt svar hittills. Det finns inga platser, enligt Leif.

– Det märkliga är att man skrotar en sådan här institution som tar lång tid att bygga upp vad gäller kompetens hos personal.

Isak leker på golvet vid våra fötter. Snart kommer reser han sig och med hjälp av lappar kan han visa sin pappa vad han vill se för något på tv.

Exakt vilken nivå Isak befinner sig på vet man inte, men han har inget språk och det är omöjligt att säkerställa vad han förstår. Med hjälp av Ekans personal har dock steg tagits som visar att utveckling är möjlig.

– Ju snabbare och tidigare man tränar en som är autistisk, desto längre når de i sin utveckling och med det kan du spara tiotusentals kronor i framtiden. Väntar du kommer han kosta ganska mycket pengar, säger Leif.

Hur är det att bo i Håbo med barn med särskilda behov?

– Fram till det här har det varit ganska bra. Det finns bra grejer och förskolan har ställt upp, men slå igen såhär ... jag fattar det inte, säger Leif.

– Först tar man bort alla fritidsgrejer. Han kan inte välja någon sport, han kan inte spela några instrument. Det finns ingenting sådant. Barn med funktionshinder är inte välkomna här, säger Clara Lindström.

Autism

Autism är en funktionsnedsättning med symtom som ofta upptäcks redan under småbarnsåren. Det är vanligt att barn med autism har svårt att reagera på tilltal eller uppmuntran från sin omgivning. Med tidigt stöd och anpassat lärande kan personer med autism ofta leva ett självständigt liv.

Fakta: 1177

Downs syndrom

Downs syndrom är en kromosomavvikelse. Den leder ofta till intellektuell funktionsnedsättning och kan även orsaka medicinska svårigheter. Även försenad eller begränsad utveckling av motorik (rörelseförmåga) och språkförmåga är vanligt. Varje år föds omkring 120 barn med Downs syndrom i Sverige. Det motsvarar ett barn med Downs syndrom på cirka 800 födslar.

Fakta: lul.se

Håbo kommun

I Håbo kommun ska personer med funktionsnedsättning kunna leva ett aktivt och meningsfullt liv i gemenskap med andra och delta i samhället på lika villkor som andra. Personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga med kommunens insatser och veta vad man får hjälp med utifrån sina behov och vad som ingår i goda levnadsvillkor.

Rätten till insatserna prövas både enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Text: Håbo kommun

Visa merVisa mindre

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt