Vill ha sociala medier-koll. Emma Wallmark, Leah Mac Guiness och Caroline Rehme går i sexan. De tycker gott att man kan få kolla Snapchat och Instagram på skoltid. Om alla i deras ålder har en egen smartphone? Såklart. Foto: Sacharias Källdén

Oenighet om mobilförbud – ända in i klassrummet

Åh, älskade hatade mobiltelefon! Nu har mobilfria skolor blivit storpolitik då både S och L vill ha ett nationellt förbud. Vi besökte ett plugg där man redan plockar barnens telefoner.

  • Publicerad 20:18, 16 apr 2018

Det heter inte förbud. Nej, rektorn förklarar att det är en policy. Oavsett vad du vill kalla det, så är resultatet av Norra Ängby skolas nya regler detsamma: på morgonen lämnar eleverna in sina telefoner till lärarens låsta mobildagis. Där ligger de tills det är dags att gå hem. För att ingen ska glömma, förklarar skyltar i korridorer och omklädningsrum att här, här gäller total mobilfrihet.

Vissa klasser har haft dagis länge. Men nu, sedan nyår, är reglerna klara, tydliga och gäller alla Norra Ängbys 830 elever. Och så vill Socialdemokraterna att det ska se ut på riksnivå. I ett oväntat utspel gällande ordning och reda, gjorde S nyligen en u-sväng och hakade på Liberalernas krav på ett nationellt klart som korvspad-förbud. Enligt S och L ska ingen lärare behöva känna att Instagram snor uppmärksamhet i klassrummet.

”Förbud hela dagarna”

En skola i Norrort som också infört mobilförbud är Täby friskolas högstadium Enhagen, som sedan i höstas har mobilfritt.

– Vi har alltid haft mobilförbud på lektioner, det har vi haft sedan tidigare. Men skillnaden nu att det är mobilförbud hela dagarna, säger rektorn Karin Järleby.

Enligt henne har personalen sett ett stort upplyft kring det sociala.

– Det gör att det blir en trevligare stämning. Det är också förbättringar för relationen mellan lärare och elev, man sätter sig och pratar eller spelar kort. Vi är jättenöjda, säger Karin Järleby.

– Vi kommer fortsätta med det. Det känns väldigt bra och jag tycker det påverkar stämningen på skolan väldigt mycket.

Men enligt eleverna på Norra Ängby är alla inte nöjda med förbudet.

– Jag hatar den nya regeln, utbrister sjätteklassaren Leah Mac Guiness.

Hon och klasskamraterna Emma Wallmark och Caroline Rehme, som är på väg in i tonåren, har Snapchat och Instagram, tycker att Facebook är för vuxna, och säger att det inte varit med om så mycket elakheter i sina sociala medier. Fast att inte få lika många lajks och kommentarer som kompisarna, är också tungt.

– Man blir avundsjuk. Samtidigt är det en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget, säger Caroline Rehme, och får medhåll av de andra: ”Det är jobbigt att inte ha koll”.

Deras föräldrar säger att den mobilfria skolan är toppenhärlig. De anser att kidsen har för mycket skärmtid och brukar berätta att när de var små var de minsann alltid ute i naturen. Trion tjejer köper nog inte de skrönorna rakt av då päronen älskar sina egna telefoner, men de tycker såklart att det är bra att det inte är några lurar som lurkar i gympaduschen. Men mobil på rasten borde ändå vara okej.

Är för mobilanvändande

En som tycker det borde vara okej överallt i skolan, är Stockholmsläraren Anders Engström. Han har profilerat sig som en hårdnackad förespråkare för mobilen som verktyg: för att anteckna, räkna, fota tavlan, till exempel. Engström köper att ingen vill bli plåtad i duschen, men undrar hur vi i framtiden ska göra med smarta klockor och glasögon? Han är trött på förbud i läroverken, det ska vara dialog – barnen måste få lära sig ett schyst förhållningssätt till den mobila tekniken.

– Ordningsproblem? Det är förkastligt och pajigt att skylla på en enhet. Ordningen i klassrummet ska läraren stå för, fnyser Engström, och skjuter in att det är häpnadsväckande att Socialdemokraterna bytt fot. Panikåtgärd kallar han det, och tycker att det vore vettigare att utbilda lärarna hur de ska hantera frågan.

Skeptisk till blandning

Vallentuna-moderaten Johan Skog, ordförande på kommunens barn- och ungdomsnämnd, är skeptisk till att blanda in politik och lagstiftning i frågan om mobilförbud i klassrummen.

– Jag tror inte att lösningar framåt hittas genom att införa förbud och stifta lagar som ska bestämma över alla skolor och klassrum. Frågan löses bäst på lokal nivå, säger Johan Skog (M).

Det kan se väldigt olika ut på skolorna, menar Skog.

– Det är bättre att lärare och rektorer genom dialog kan komma fram till om det är rimligt att ha mobilförbud i klassrummet, säger Johan Skog.

Men Vallentunas oppositionsråd Jaana Tilles (S) följer den socialdemokratiska linjen och menar att ett mobilförbud är en bra markering för de mål som regeringen vill uppnå inom skolan.

– Det är en självklarhet att eleverna behöver studiero, mobilerna hör inte hemma i skolan under lektionerna, säger Jaana Tilles (S), som också själv är lärare.

Skulle hjälpa lärarna

Tilles tror att en lagstiftning skulle kunna ge stöd åt lärare och rektorer som vill införa mobilförbud men möter motstånd från elever och föräldrar.

– Många skolor har redan ett förbud, ibland över hela skoldagen. Men det kan vara bra att man uppifrån begränsar användningen. Man ska inte heller behöva ha en smartphone för att söka fakta och kunskap eller kalkylera, skolorna ska ha iPads och datorer som räcker till det, säger Jaana Tilles.

Nere på golvnivå tycker rektor Kerstin Jansson att det är lite konstigt att det blivit storpolitik av det hela, fast att Norra Ängby ändå kommit fram till att mobilförbu... förlåt, mobilpolicy är en bra idé.

– Mobil, keps, läxor, röra sig mer – politiken bygger på att man röstar på lätta frågor. Skolan är mer komplicerad. Viktigare vore en blocköverskridande, gemensam politik som ligger fast länge så att vi slipper massa hattande kring hur skolan ska utvecklas, säger Kerstin Jansson.

SÅ TYCKER PARTIERNA

Totalt nationellt mobilförbud i skolan: JA eller NEJ?

Moderaterna

Nej. Självklart ska skolor kunna förbjuda mobiler. Men det är en fråga för rektorer och lärare att avgöra när och hur mobilerna ska förbjudas. Ett nationellt förbud är fel väg att gå. Beslut om mobilförbud ska fattas lokalt och av rätt personer, nämligen lärare och rektorer. Vi vill även införa skriftliga omdömen i ordning och reda.

Liberalerna

Ja. Alla elever har rätt till utbildning och då behövs studiero i klassrummen. Målet är att alla elever ska kunna arbeta i lugn och ro. Skolan ska ha den allra bästa arbetsmiljön och så är det inte idag. Vad gäller raster bör man kunna införa mobilfrihet om det behövs för att till exempel motverka trakasserier som sker på sociala medier.

Sverigedemokraterna

Nej. Telefonhotell finns redan. Men om det behövs tydligare regler för att stärka lärarnas roll så kan det vara bra med lokala regler. Trygghet i skolan stavas pliktskola. Det finns runt 150 elever i Sverige som är direkt farlig. I många fall är de skyldiga till grova brott men är inte straffmyndiga. En sådan elev kan sätta skräck i en hel skola. Dessa elever sätts i pliktskola med mycket duktiga lärare. Arbetsmiljö måste fredas.

Miljöpartiet

Nej. Vi anser att det är upp till varje skola att avgöra om de vill införa det. Vi vill satsa på elevhälsan i form av fler sköterskor, kuratorer, psykologer och speciallärare. Det är viktigt att skolan har resurser att arbeta aktivt och förebyggande med psykisk ohälsa. Elever som mår dåligt eller far illa ska få hjälp i tid. Mobbning ska bekämpas.

Socialdemokraterna

Ja. Under lektion ska mobiler inte användas om läraren inte bedömer att de behövs. Idag är läget omvänt; mobiler är tillåtna om inte lärare säger motsatsen. Detta vill vi ändra på, för att öka studieron och tryggheten. Men också för att lärare ska få större mandat att bedriva undervisning och elever ska kunna ta till sig kunskap i lugn miljö.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52