Skit också. Eftersom några få personer snodde alla bajspåsar beslutar kommunen att lägga pengar på soptunnor i stället. Foto: Mostphotos

Hundägares missbruk satte stopp för gratispåsar

Det som började med gratis hundbajspåsar från kommunens sida urartade i ett bajspåsemissbruk från Vallentunas hundägare. Nu är gratispåsarna bortplockade, och kommer inte tillbaka.

  • Publicerad 16:26, 13 feb 2020

Vallentuna kommun har slutat delat ut gratis hundbajspåsar. Anledningen? Bajspåsemissbruk hos kommuninvånarna. 

– De användes inte riktigt som vi hade tänkt oss, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef i Vallentuna. 

Förhoppningen var att fler skulle plocka upp sin hundskit på hundpromenaderna. Men snart visade det sig att vissa hundägare inte nöjde sig med bara en påse. I stället samlade de på sig ett helt gratisförråd med bajspåsar. 

– Dagen efter det hade fyllts på fick vi en felanmälan om att de var slut. Tanken var ju att man skulle kunna plocka en påse om man hade glömt, men man skulle ju ändå handla sina påsar själv, säger Johan Carselind. 

Gav inte önskad effekt

Det blev också snart tydligt att gratispåsarna inte fick fler att plocka upp efter sig. Därför kommer nedskräpningen av hundbajs inte att öka trots att gratispåsarna försvinner, tror kommunen.

– Nej, på det stora hela så sköter sig hundägare väldigt bra. Om det står och faller på gratis hundbajspåsar så känns det inte helt logiskt, säger Johan Carselind. 

Påsarna och påfyllningen av påsar kostade kommunen årligen 79 000 kronor, exklusive de administrativa kostnaderna som kom till när de behövde hantera felanmälningar av tomma stationer. Pengarna de sparar kommer bland annat användas till att sätta upp nya soptunnor.

– Det blir ju en slant för kommunen. Och de flesta tycker nog att det är bättre med fler papperskorgar, än att några få kan plocka hundbajspåsar, säger Johan Carselind.