VRK. Marie Ask, ordförande i Vallentuna ridklubb, är glad för det coronastöd som klubben fått beviljat från regeringens stödpaket till idrottsföreningar. Hästen Nelson från Vallentuna ridskola verkar också nöjd. Foto: Privat

Idrottsföreningar i Vallentuna får statligt coronastöd

Vallentuna ridklubb, Vallentuna innebandyklubb och Vallentuna bollklubb. Det är några av de tio idrottsföreningar i kommunen som beviljats statligt coronastöd.

  • Publicerad 15:40, 16 jun 2020

Mycket kommer att gå till vår ungdomsverksamhet.

På måndagen blev det klart vilka idrottsföreningar och förbund som får ta del av regeringens stödpaket till idrotten på 500 miljoner kronor. Pengarna ska kompensera de ekonomiska förlusterna under våren på grund av coronapandemin.

Tio idrottsföreningar i Vallentuna kommun får dela på sammanlagt 258 000 kronor. Hockeyklubben fick dock avslag på sin ansökan.

Vallentuna ridklubb får 27 000 kronor i coronastöd.

– Det här känns jätteroligt, det blir ett oväntat tillskott efter en tuff vår, säger Marie Ask, ordförande i ridklubben.

Klubben, som har 600 medlemmar (varav majoriteten rider), är en ideell förening vars främsta inkomst kommer från dressyrtävlingar och kafeterian Krubban.

– Under våren har vi varit tvungna att ställa in tävlingar och stänga kafeterian. Det är där vi drar in pengarna annars. Vi samarbetar med Vallentuna ridskola, som har den uppsuttna verksamheten, och även de har ställt in tävlingar.

Vad kommer ni att använda pengarna till?

– Beskedet kom i går, så det vet vi inte riktigt än. Vi kommer att besluta det på styrelsemötet efter sommaren. Mycket kommer att gå till vår ungdomsverksamhet, säger Marie Ask.

I augusti varje år ordnar Vallentuna ridklubb en stor tävling, Augustidressyren, under tre dagar. Den genererar också pengar.

– Vi får se under vilka former vi får arrangera den i år, säger Marie Ask.

Fyra fotbollsklubbar, tre ridsportföreningar samt Vallentuna tennisklubb, Vallentuna tyngdlyftningsklubb och Vallentuna innebandyklubb får ta del av coronastödet. Den sistnämnda klubben får 47 000 kronor.

– Det är klart att det är viktigt att våra idrottsföreningar får stöd, de förlorar ju vissa intäkter. Det här är ett sätt för staten att gå in och stötta dem, säger Petri Peltonen, chef på fritidsförvaltningen i Vallentuna kommun.

Vad gör Vallentuna kommun för att stötta idrottsföreningarna?

– De som söker aktivitetsstöd kan få ett eventuellt bortfall av aktivitetsstöd reglerat ekonomiskt i samband med föreningens aktivitetsbidragsansökningar i augusti. Eventuell kompensation baseras på en jämförelse med motsvarande period föregående år. Det blir alltså inte aktivitetstillfällena under coronavåren som ligger till grund för ersättningen, säger Petri Peltonen.

Han tycker att föreningarna varit duktiga på att ställa om verksamheten.

– Till exempel har föreningarna själva uppmanat barn och ungdomar om klä om hemma när omklädningsrummen hållits stängda.

Så mycket får idrottsföreningarna i Vallentuna

Fotboll:

Vallentuna Bollklubb 56 000 kronor

Vallentuna BK Damfotboll 40 000 kronor

Brottby Sportklubb 30 000 kronor

Frösunda Sportklubb 11 000 kronor

Ridsport:

Vallentuna Ridklubb 27 000 kronor

Lotterängs Ryttarförening 11 000 kronor

Söderby Ryttarförening 11 000 kronor

Innebandy:

Vallentuna Innebandyklubb 47 000 kronor

Tennis:

Vallentuna Tennisklubb 15 000 kronor

Tyngdlyftning:

Vallentuna Tyngdlyftningsklubb 10 000 kronor

IF Vallentuna BK Ishockey fick ansökan avslagen.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt