RABATT. Viktor Rönn, Icahandlare i Karby-Brottby, tycker att dagligvaruhandeln gjort alldeles för lite för att minska smittspridningen under coronapandemin. Nu får den som handlar åt en 70-plussare rabatt, både åt sig själv och den som den handlar åt. Foto: Privat

Livsmedelsbutik i Brottby ger annorlunda seniorrabatt

Ica Brottbyhallen i Vallentuna har tagit ett hittills oprövat grepp i kampen mot spridningen av coronaviruset. Sedan slutet av mars får inte 70-plussare längre någon seniorrabatt om de handlar själva i butiken – bara om någon handlar åt dem.

  • Publicerad 11:25, 19 maj 2020

Dagligvaruhandeln har gjort alldeles för lite för att minska smittspridningen.

Ica Brottbyhallen har länge haft sju procents seniorrabatt på måndagar för pensionärer, vilket har varit väldigt populärt.

Men när spridningen av coronaviruset tog fart och Folkhälsomyndigheten rekommenderade 70-plussare och riskgrupper att ta hjälp med sina inköp, agerade Ica-handlare Viktor Rönn snabbt.

– När jag förstod allvaret i smittspridningen försökte vi direkt göra något för att bidra och ta ansvar så att de äldre inte skulle behöva vistas i butiken, berättar han.

Ändrade villkoren

Den 23 mars ändrade de villkoren för seniorrabatten. Den som är 70-plussare och kommer in själv och handlar får ingen rabatt, men däremot om någon handlar åt dem.

– Har man ingen närstående kan vi hjälpa till. Vi vill att det här ska vara en butik för alla och vi måste kommunicera att vi vill hjälpa folk, säger Viktor Rönn.

Kunderna kan ringa och beställa, maila in inköpslistor eller använda en app för att lägga sin beställning på varor och få dem hemlevererade (mot en mindre avgift).

– De kan till och med skriva ett brev, säger Viktor och skrattar.

Han är just på väg ut med varor till sju kunder.

"Extra timme förkastligt"

Att ha öppet en extra timme på morgonen för personer i riskgrupperna, vilket vissa butiker har, tycker han är helt förkastligt.

– De som är över 70 ska undvika folksamlingar och det blir lätt trångt i en butik, även om den bara är öppen för dem.

Viktor Rönn har inte bara fått beröm för det nya greppet att den som handlar åt en äldre person får rabatt – utan även kritik.

– Vissa tycker vi är dumma och elaka som inte låter 70-plussarna få rabatten själva. Men de får rabatten, bara någon handlar åt dem. Det kan även vara en butiksmedarbetare, det gör vi med glädje.

Han tycker att fler butiker borde följa Brottbyhallens exempel.

– Dagligvaruhandeln har gjort alldeles för lite för att minska smittspridningen, säger Viktor Rönn.

Så funkar rabatten nu

Så här skriver Ica Brottbyhallen på sin facebooksida: "Vi kommer inte att erbjuda seniorrabatt till någon av er som hunnit fylla 70 år om ni handlar själva i butiken. Vi kommer att kontrollera detta via legitimationskontroll innan rabatten slås igenom för alla som vill ha rätt till rabatten."

"Om du följer folkhälsomyndighetens direktiv och minimerar dina sociala kontakter genom att någon handlar åt dig så kan du få din rabatt. Då räcker det att den som gör inköpet uppger att de handlar åt en 70-plussare för att du ska få din rabatt. De som hjälper en 70-plussare kommer även de på måndagar att få 7 procent rabatt på sitt eget köp."

Visa merVisa mindre

Viktor Rönn årets företagare i Vallentuna

Den 14 maj utsågs Årets Företagare i Vallentuna. Priset gick till Viktor Rönn, 32, som driver Ica Brottbyhallen i Karby-Brottby. Motiveringen löd :"Viktor har med stort driv och engagemang satt Ica Brottby på kartan".

På grund av rådande situation hölls en kort prisceremoni utanför Viktors butik där Företagarnas ordförande Annika Eklöv räckte över diplom och pris. På plats fanns även Bengt-Åke Grip, ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsutskottet, samt vice ordförande Ylva Mozis och oppositionsrådet Jaana Tilles. Från tjänstemannaorganisationen representerades kommunen av näringslivsstrateg Magnus Isberg.

Priset delades ut av Företagarnas lokalavdelning i Vallentuna. Kommunen uppvaktade med blommor och en vas tillverkad av keramikern Michael Anzengruber, verksam i Vallentuna.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt