Abbe Ibrahim varvar jobbet som vd på Operakällaren med att samla in pengar till behövande i Afrika.

’’Att jobba på en toppkrog är som ett gift”

Som 14-åring samlade han in pengar till sig själv genom att dansa i Kungsan. 30 år senare håller Operakällarens vd Abbe Ibrahim till på samma plats, men nu samlar han in miljoner till behövande i Somalia.

  • Publicerad 09:30, 24 aug 2013

När Abbe Ibrahim ska berätta om sina favoritkrogar i Stockholm återkommer beskrivningar som enkelt, anspråkslöst och inga krusiduller. Ganska förvånande för en kille som är vd för Operakällaren.
– Det är ju lite kontrast, men jag gillar skillnader. Det är kul att blanda.
För fem år sedan blev han tillfrågad om han ville bli vd för Operakällaren efter att ha jobbat som chef för nattklubben Café Opera i några år.
– Jag tackade ja direkt. Det är ett fantastiskt jobb och jag nyper mig i armen varje dag.
Att bli vd för en av Sveriges mest klassiska etablissemang var långt ifrån självklart. Själv tror Abbe att det var en slump att han hamnade i krogsvängen. Pappan var universitetslärare, och ingen i familjen hade jobbat inom restaurangbranschen.
– Ja, haha. Pappa brukar fråga när jag ska sluta jobba på den där cafeterian i Kungsan.
Det hela började en sommardag i Kungsträdgården. Abbe och hans vänner breakdansade för att tjäna pengar, men det var inte många som lämnade slantar i den utlagda kepsen. I stället gick han och knackade på dörren till Operakällaren. Där fick han jobb som diskare och det var där gnistan för restaurangbranschen tändes.
– Jag fick smaka med tungspetsen på vad det kan innebära att jobba på en toppkrog. Det lockade. Jag tror att har man väl känt den där känslan blir det som ett gift. Och det är svårt att få ur.

Krogar och business
Karriären på Operakällaren fick ett abrupt slut när det kom fram att Abbe bara var 14 år. Eftersom man var tvungen att vara 16 år för jobbet, fick han sparken. Efter gymnasiet började han jobba på Pizza Hut och fortsatte vidare till Tures och Norra Brunn. Han startade upp den irländska puben Limerick och hamnade slutligen på Sturecompagniet.
– Efter skottdramat på Sturecompagniet fick jag en down. Jag började plugga på IHM business school, samtidigt som jag var restaurangchef på Reisen. Därifrån blev jag plockad till Café Opera. Efter lite tjat tackade jag ja.

Pengar till behövande
Målet nu är att få tillbaka Michelinstjärnan.
– Sen drömmer jag om att Sveriges nattliv ska sluta vara så ålderssegregerat. I dag är det knepigt, men jag skulle vilja blanda alla åldrar.
Men allt kretsar inte kring Operakällaren för dess vd. Sedan sex år tillbaka driver han projektet Operakällaren Trophy som i samarbete med Unicef samlar in pengar till behövande i östra Afrika. Hittills har projektet dragit in runt 8,8 miljoner kronor.
En del av projektet innebär att en del av priset på vissa utvalda luncher på Operakällaren skänks bort varje dag. En annan del är själva dagen ”Operakällaren Trophy” då det hålls föreläsningar, spelas en golftävling, samt arrangeras en bankett och auktion på Operakällaren. I år är förhoppningen att tre miljoner kronor ska samlas in.
– Känslan jag har fått av projektet är att det går att göra skillnad. Vi kan alla vara med och påverka.

Fakta

Abbe Ibrahim
Ålder: 43 år.
Familj: Ja. Två barn.
Bor: Södermalm.
Aktuell: Ska försöka samla in tre miljoner kronor till Washprogram i Somalia genom välgörenhetsprojektet Operakällaren Trophy som går av stapeln den 2 september.

Favoritkrogar i stan
Östermalm
East.
Jag tycker fortfarande att deras sushi håller toppklass.
Södermalm
Amida Kolgrill. Det är enkelt och bra. Inga krusiduller.
Vasastan
Bar nombre. Det var länge sen jag var i Vasastan, men jag gillar Bar nombre.
Kungsholmen
AG. Jag gillar kött och det är de väldigt bra på. Och det är anspråkslöst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-dilemma bakom avstängd rulltrappa

Nyheter Udda förklaringen till fadäsen vid Gullmarsplan Resenärer har hört av sig om "rulltrappan som alltid är avstängd" vid bussterminalen i Gullmarsplan.tisdag 23/10 6:50

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50