VÄN AV JULPYNT. Henrik Torehammar tröttnade på att alla klagade på att julen är tidig – och skrev en krönika om det. Foto: Andreas Enbuske

En stolt stockholmare tycker till

Henrik Torehammar har sedan 2008 varit konstant på P3-tapeten. Nu är han gästkrönikör i din lokaltidning .

  • Publicerad 10:15, 15 dec 2013

Nu hörs Henrik Torehammar i Korrerapporten och Torehammars sköna värld på P3. Dessutom gör han en del inhopp i program, mest rörande samhällsfrågor och politik, vilket är ett intresse. Både 2008 och 2012 bevakade Henrik till exempel det amerikanska valet. Trots sitt stora politiska intresse är han inte politiskt aktiv, utan säger att han fick det ur sitt system under ungdomsåren, genom elevråd och ungdomsförbund.

– Därför passar det så bra att vara journalist, då kan jag ifrågasätta alla, säger Henrik.

Henrik kommer från Kristinehamn och efter journalistik- och statsvetenskapsstudierna i Göteborg jobbade han på hemstadens tidning i ett år.

– Jag kände att jag ville vidare när jag började försöka göra notiser som rimmade, säger Henrik.

Till Stockholm och Kungsholmen flyttade han 2010, och då för kärlekens skull. Pojkvännen, och numera maken, Fredrik bodde nämligen i huvudstaden. På Kungsholmen bor också en stor del av Henriks vänner och sociala skyddsnät, som alla kommer från mindre städer runt om i landet. Att Kungsholmen enligt Henrik är mest småstadsaktigt gör honom inget alls.

– Coolt är inget för Kungsholmen, den har inte de andra stadsdelarnas attityd och självkänsla. Men jag trivs jättebra där, säger han.

När Henrik reser med sitt jobb i Korrerapporten känner han sig ofta stolt över Stockholm.

– Det är en cool stad, med lite Berlin- och Brooklyn-stil över sig.

Ett av Henriks stora intressen är amerikansk populärkultur och inrikespolitik, och han säger att tv-serier bidrar till hans ”väldigt medialiserade” världsbild. Han brukar även lyssna på uppläsningar av artiklar från The Economist när han joggar.

– Det är det enklaste sättet att känna sig smart på.

Även om han mest har hållit sig till radio sedan 2008 har han gjort några inhopp som skribent. Krönikor och debattartiklar till både Expressen som Aftonbladet har förekommit det senaste året. Den här veckan är han alltså gästkrönikör hos oss. I krönikan stör han sig på de som klagar på att julen kommer tidigare varje år.

– Jag blev väldigt trött på att det ska ses som en ny spaning att julen är tidig. Njut lite istället.

Fakta

Det här är Henrik

Namn: Henrik Torehammar.

Ålder: 33 år.

Familj: Gift med Fredrik.

Bor: Kungsholmen.

Julklappstips: Boken ”Why the west rules for now” av Ian Morris. Den handlar dynamiken mellan öst- och västvärlden genom historien. Den är både spännande och tankeväckande, men också fnissig och med jättemånga sci fi-referenser.