Konst bland kålrötter. Ralf Karlström, till vänster, har målat av sitt kvarter. Niklas Andersson är nöjd gallerist och butikschef. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Stammisens lokala konst tar plats i mataffären

Ska det vara lite akryl till salladen? På Kungsholmen har en lokal mathandlare köpt in målningar från en lokal konstnär, som nu pryder grönsaksavdelningen. Motiv: Kungsholmen, såklart.

  • Publicerad 19:55, 2 apr 2019

Från sin debututställning, till den senaste: från Galleri Max på Östermalm 1979, till Ica på Kungsholmstorg 2019. Ralf Karlström, idag 70 bast, har målat sedan han var kring de 25.

– Jag är helt självlärd. Jag har lärt mig av konsthistorien och verkligheten, säger det pensionerade vårdbiträdet Karlström, som bott på Scheelegatan sedan 1973.

Kafé på Kungsholmen sålde köpt juice som färskpressad

Nu hänger tre av hans verk permanent på den mataffär där han själv är stamkund, på frukt- och gröntavdelningen. Eftersom han gick dit och köpte frukt hela tiden, för att ha något att måla av, fick han till slut en egen utställning på plats.

– Men när den var över och jag plockade hem mina tavlor, tyckte personalen att det blev så tomt. Så de specialbeställde tre målningar av mig. Det var en stor utmaning, riktigt roligt, och tog ett par månader.

Remixat stadsbilden efter egen smak

Så nu hänger de där ovanför tomater och paprikor: en trio scener från gatan och vyn utanför butiken. Som konstnär Karlström tagit sig en del mindre friheter med.

– Ja, jag har flyttat på statyn, "Vesslan" av Otto Strandman, för att den ska synas. Och lyft perspektivet för att Högalidskyrkan ska synas där borta. Och den där lilla lejonstatyn, som jag önskar kommunen gjort något mer med, där hade jag först skrivit "löjligt litet lejon" och ritat en pil. Men det tog jag bort.

Butikschefen Niklas Andersson är nöjd med sin konstinvestering:

– Ja, det är extra kul med en lokal anknytning i motiven. Annars blir det bara samma tomatbilder som på alla Ica-butiker. Och såklart är det roligt att det är en stammis som målat, säger Andersson.

Liljevalchs skänker konst till skola