Ordningsproblem har tvingat kommunen att stänga offentliga toaletten på Sundbybergs torg. Foto: Ulrica Andersson

Offentlig wc i centrum kan tas bort

Den offentliga toaletten vid Sundbybergs torg föreslås tas bort efter larm om drogförsäljning, våldtäktsförsök och allmän oordning. – Vi ska inte flytta toaletten till andra sidan järnvägen, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C).

  • Publicerad 13:15, 13 jun 2018

Vi ska inte flytta toaletten till andra sidan järnvägen.

Kritiken mot den offentliga toaletten på Sundbybergs torg har pågått i flera år. Polisen har larmat om att toaletten används för att sälja narkotika. Våldtäktsförsök från platsen har också anmälts. För sundbybergsbor har toaletten, som periodvis varit stängd på grund av problemen, blivit ett känt tillhåll för missbrukare.

I våras föreslog kommunens tjänstemän att den offentliga toaletten istället skulle placeras intill tunnelbaneuppgången vid Stationsgatan - att den alltså skulle flyttas till andra sidan järnvägen.

Förslaget togs inte väl emot av fastighetsägare och grannar som också klagat till kommunen.

“Där finns en förskola och ni ska nu utsätta barnen för oberäkneliga knarkare och alkoholister med slängda kanyler, fimpar, flaskor runt om. Är det vad ni vill ha på ert ansvar, att ett barn stuckit sig på en nål eller blivit skrämt/antastat av en närgången knarkare?” skriver en bekymrad medborgare till kommunen.

Ansvariga politiker verkar nu ha tagit till sig kritiken.

– Det är inte bra att toaletten ligger i centrala Sundbyberg. Det är sorgligt, men det är för mycket problem. Vid nästa sammanträde i stadsmiljönämnden föreslår jag därför att vi helt tar bort toaletten, säger Stefan Bergström.

Hur blir det med förslaget att flytta den till andra sidan järnvägen?

– Vi ska inte flytta toaletten till andra sidan järnvägen. Den ska inte stå i de centrala delarna. Behöver man gå på toaletten så finns det restauranger, säger Stefan Bergström.

Smaken är inte, som baken, delad i denna fråga. Ett ledamotsinitiativ är 19 juni undertecknat både av det grönblå styret och av oppositionspartierna S och V: "Nämnden beslutar att den offentliga toaletten i centrala Sundbyberg avvecklas och att alternativ placering utreds av förvaltningen."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nya styret får stöd av V

Nyheter "Valteknisk samverkan" i nämnderna Efter nästan två månaders förhandlingar står det klart: Sundbybergs får ett nytt styre. Under de kommande fyra åren ska en koalition med S, L och C leda kommunen.torsdag 15/11 19:24