Miljöombyte. ​ Hon är Ann Hagéus till vardags men på jobbet förvandlas hon till Annity. ”Clown hade jag blivit oavsett vilka vägar livet tagit, den passionen har alltid funnits inombords”, säger hon. Foto: Pi Frisk

Clowneri är inget skämt för Ann

Hon jobbar som clown. Hon lever ihop med en clown. När Ann Hagéus tar på sig sin peruk träder Annity in på scenen.

  • Publicerad 07:00, 6 okt 2013

Annity vill vara duktig men det blir ofta fel. Hon är ganska bra på att spela fiol men det händer att hon förväxlar den med sin leksakskrokodil och försöker spela på den.
– Egentligen är Annity ganska duktig men det går ofta åt pipsvängen.
Vasastadsbon Ann Hagéus berättar om sin rollfigur clownen Annity samtidigt som hon sminkar upp sig inne på Leksaksmuseet, där hon strax ska uppträda.
– När man spelar clown och skapar en karaktär måste man utgå från sig själv och Annity är en ganska ny roll som inte är helt klar. Jag är väldigt ung som clown och karaktären är under utveckling.
Det var för två år sedan som Ann valde att ta en paus från sitt jobb som lärarvikarie för att satsa fullt ut på att jobba som clown. Tanken väcktes några år tidigare när hon besökte sin vän Barry som jobbade som clown på en cirkus i New York.
– Wow kände jag direkt! Det är här jag hör hemma, säger Ann.

”Som att gå i psykoterapi”
Väl hemma i Sverige började hon gå clownkurser och tanken på att faktiskt kunna jobba som clown växte sig allt starkare.
– Att gå de här clownkurserna är lite som att gå i psykoterapi. Man får verkligen djupdyka i sig själv, säger hon.
Till en början följde hon med när Barry uppträdde som clownen Grandma och fungerade som en frivillig publikassistent som blev uppkallad på scen för att hjälpa till vid olika trick. Efter hand satte hon själv på sig röd näsa och blev clownen Annity.
I dag är Ann och Barry ett par och bor tillsammans i Vasastan. De uppträder tillsammans som Annity och Grandma så ofta de kan.

Gick på cirkusskola
Från lärare till clown kan tyckas som ett tvärt kast mitt i yrkeslivet men cirkusmiljön är inte helt främmande för Ann. Som ung var hon duktig gymnast och efter gymnasiet gick hon en cirkusskola.
– Det var en kul period men mina föräldrar undrade hela tiden vad jag skulle bli ”på riktigt” och cirkuslivet fanns inte direkt som yrkesalternativ på den tiden, säger Ann.
Efter en tid tog hon därför tag i alla de bitar som omgivningen förväntade sig. Hon utbildade sig, började jobba och fick så småningom familj och barn. Kärleken till cirkusvärlden tappade hon dock aldrig och har hållit i gång med akrobatik under åren.
Ann har även ett starkt internationellt engagemang och har jobbat inom organisationen ECPAT, som arbetar med att bekämpa barnsexhandel. Under en period bodde familjen i Singapore där Ann arbetade. Tillvaron tycktes trygg med karriär och man och tre barn. Men livet tog plötsligt en annan vändning. Under familjesemestern i Thailand 2004 forsade tsunamivågorna in över semesterparadiset där de bodde. Sonen Gösta, nio år, sveptes med.
– Sorgen efter Gösta finns alltid med mig. Det är som att ha ett handikapp som man måste lära sig att leva med, säger hon.
Med dåvarande man och två barn flyttade Ann hem till Sverige under kaos och sorg. Som ett sätt att bearbeta känslorna skrev hon senare boken Att leva på ändå – om sorgen efter mitt älskade barn.

En andningspaus
Det har gått nästan tio år men fortfarande kan saknaden sticka till som ett knivhugg från ingenstans. I rollen som clown och akrobat har hon ibland kunnat hämta andan.
– Det har fungerat lite som vila och ett sätt att avstyra tankarna. Men clown hade jag blivit oavsett vilka vägar livet tagit, den passionen har alltid funnits inombords, säger Ann.

Fakta

Clown utan gräns

Namn: Ann Hagéus.

Ålder: 51.

Familj: Sambo och tre barn.
Bor: Odengatan.

Aktuell: Uppträder med Clowner utan gränser på tv-galan Tillsammans för Världens Barn på SVT 11 oktober.

Vägen till Vasastan
Östermalmsgatan 89. 
”Här bodde jag som ung. Kanon! Nära till alla uteställen i stan!”
Teatergatan 6. 
”Ännu bättre! Nära till allt, utom till mataffären.”
Borgargatan 10. 
”Söder... Underbara promenader på Långholmen.”