Nytändning på scen!

♛♛ På Nöjessidan ska vi under några veckor ta en närmare titt på Stockholms klassiska nöjesinstutioner. Först ut är Hamburger börs som andas morgonluft med en ny vd vid rodret.

  • Publicerad 14:18, 21 sep 2012

HAMBURGER BÖRS är stället som varit känt som nöjesinstitution i över 200 år. Landets mest folkkära artister har gjort börsen till krogshowernas arena nummer ett. Nya vd:n Ingmari Pagenkemper tänker nytt.
Den undanskymda platsen intill Jakobs kyrka har varit viktig i Hamburger börs utveckling till nöjesinstitution. Historien lär börja med ett källarhak vars dryckjom hade starkare dragningskraft än kristenheten på en stor del av de manliga stockholmare som från början hade varit på väg till kyrkan.
Sedan dess har festandet fortsatt och förstärkts med musik och avancerade ljud- och ljusshower. Hamburger börs som krogshow-arena är välkänd över hela landet sedan årtionden tillbaka.

Fullt upp
När Vårt Kungsholmen besöker den anrika lokalen på Jakobsgatan pågår repetitionerna för fullt. Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson och Christer Lindarw skymtar förbi framför scenen och scenbyggare och tekniker springer fram och tillbaka med sladdar, stegar och mat.
Det är en vanlig dag på jobbet, men inte vilken krogshow som helst.
– After Dark är tillbaka på Börsen drygt 30 år efter sitt publika genombrott här. Det är minst sagt fullt upp, säger Sandra Gustafsson, markandsansvarig för Hamburger börs och skyndar vidare.

Sinatra, Minelli, Davis Jr…
Framme vid scenen står Rolf Sundin och jobbar med färgglada tejpbitar. Han har ansvarat för tekniken här sedan 1980 och tejpbitarna ska hjälpa dansarna att hålla reda på koreografin.
– Den är självlysande så dansarna kan se var på scenen de står även när det är mörkt, säger Rolf Sundin.
Han jobbade första gången After Dark showade här och har järnkoll på allt som hänt på scenen sedan dess. Särskilt minns han ”The Ultimate Event” 1989 då Frank Sinatra, Liza Minelli och Sammy Davis Jr spelade här inför 700 personer.
– De gjorde bara arenaföreställningar och så vår lilla här. Biljetterna kostade 10 000 kronor. Oerhört intimt, säger Rolf Sundin.
Hans ”Mr Showbiz” Marklund minns också den föreställningen. Han var med och satte upp den. Hans Marklund har med några få undantag regisserat alla Hamburger börs shower sedan 1987.
– Det var extremt exklusivt. Men trots det höga biljettpriset gick vi back, säger Hans Marklund.

Krogshowsunik
Flera andra stora förlustbokningar på 80-talet må ha sett tråkiga ut i årsrapporterna men gav också börsen ett rykte av att vara något särskilt. Och efter att Berns och Bacchi slutat med sin krogshow-verksamhet i stan stod Hamburger börs ensamt kvar.
Uppe i taket klättrar scenarbetarna Stefan Sundin och Johan Blick på stegar bland en kaskad av strålkastare och tjocka kablar. Liksom övriga i Hamburger börs-stallet är de vana att fokusera på det som ska ske på scenen. Liksom publiken.
– Vi har aldrig varit ett ställe dit folk kommer oavsett vad som sker. Hit har man gått för att se den som uppträder, säger Hans Marklund.
Det är något som den nytillträdde vd:n Ingmari Pagenkemper, tidigare drivkraft bakom Lydmar hotel och klubbverksamheten på Berns, vill ändra på. Enligt henne är det dags att göra något mer än krogshowarena av Hamburger börs. Hon vill göra det till ett ställe innerstadsbor går till för att hänga 
i baren, gå på klubb och se enkvällskonserter.
– Jag vill sparka liv i den här gamla damen. Vi har tretillstånd sju dagar i veckan och ligger optimalt för att föra en himla massa oväsen, säger hon.

"Något att bita i"
”Hamburger börs, det är ju ett krogshow-ställe. Vad ska jag göra där?” var hennes spontana reaktion när hon som känd klubbdrottning blev erbjuden jobbet som vd för ett år sedan.
– Min andra reaktion var att detta är något kul att bita i. Min långsiktiga ambition är att Hamburger börs ska bli ett självklart vattenhål dit man går spontant en tisdagskväll för att umgås och dricka en cocktail, säger hon.
Så 2015 är Hamburger börs värsta innestället?
– Ja, det är det. Senast 2015.

Hamburger Börs då och nu

Några av alla 
som uppträtt på Hamburger Börs
Lill Lindfors Monica Zetterlund Povel Ramel
n Cornelis Vreeswijk Björn Skifs Lill-Babs Lena Philipsson Jerry Williams Sammy Davis Jr Frank Sinatra Liza Minelli Jerry Lewis Johnny Cash Rod Stewart Diana Ross Julio Iglesias Magnus Uggla Dan Hylander Aleks Anthony Hamilton…

GREJER PÅ G
”After Dark på Börsen”, premiär 21 september.
Macklemore & Ryan Lewis, 26 september.
Chaka Khan, 16 oktober.
Don McLean, 12 november.


Hamburger börs historia
(Klicka på bilden för större version av tidslinjen!)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Stor rivning föreslås i City

Nyheter Nu avgörs striden om omstridda bygget Trots kritik från länsstyrelsen. Nu ska staden klubba planerna på att riva Passagenhusen i City och bygga ett nytt niovåningshus.onsdag 21/11 7:00

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00