BRAND. Grimstaskolan i Upplands Väsby med 450 elever evakuerades på onsdagsförmiddagen efter en brand på en toalett. Foto: Charlotte Arwedsson

Grimstaskolan utrymd efter anlagd brand på toalett

Hela Grimstaskolan med 450 elever i Upplands Väsby utrymdes på onsdagsförmiddagen. Orsaken var en brand på en toalett, vilken en av skolans lärare turligt nog snabbt kunde släcka.

  • Publicerad 12:38, 20 mar 2019

Vi hade brandövning med utrymning så sent som i går.

BRAND. Branden började i en rulle plastpåsar på en toalett utanför biblioteket i Grimstaskolan. Foto: Charlotte Arwedsson

Polis och räddningstjänst fick larmet vid 10.28 på onsdagsförmiddagen om "brand i byggnad" i Grimstaskolan och ryckte ut "extra stort", enligt insatsledare Lasse Söderberg på Attunda brandkår som snabbt var på plats, såväl som polis, ambulans och insatsbil.

– När vi kom var det rökigt i korridoren men branden var släckt av personalen, som gjorde ett rådigt ingripande. Vårt jobb bestod av ventilering av röken och återställning av larm, säger han.

Han ser allvarligt på att det eldas i skolor, vilket kan vara början "på något större".

– Tack och lov slutade det bra den här gången. Men det rör sig helt klart om en anlagd brand på en toalett. Sådana här saker självantänder inte, säger Lasse Söderberg.

Carina Hember, lärare i matte och NO på skolan, satt och jobbade med några elever utanför biblioteket när det började lukta rök.

– Plötsligt kommer bibliotekarien och skriker att det brinner på toaletten. Jag sprang dit och såg att det brann i rullen med plastpåsar ovanför papperskorgen. Jag tog vatten från handfatet och liksom öste över för att släcka, och sedan tog jag rullen och kastade den i toaletten.

Alla elever på Grimstaskolan, från årskurs 6 till 9, fick utrymma skolan och samlas på uppsamlingsplatsen på fotbollsplanen intill.

– Vi hade brandövning med utrymning så sent som i går, så de visste precis hur de skulle göra, berättar Carina Hember.

Ida Nylund, som går i sjuan, hade NO-lektion när hon kände att det började lukta rök.
– Då kom rektorn och sa att de skulle kolla varifrån det kom. Man blev lite rädd, men det slutade ju bra.

UTRYMDES. Runt 450 elever på Grimstaskolan i Upplands Väsby fick lämna skolan efter rökutveckling vid en brand på en av skolans toaletter. Foto: Charlotte Arwedsson

Stockholm Direkt