METALBAND. Leif Edling och Johan Längquist, som är tillbaka som sångare i Candlemass efter en "liten" paus på 33 år, kan se tillbaka på ett exceptionellt år. Foto: Mikael Andersson

Allt går metalbandet Candlemass väg just nu

De har ett makalöst flyt just nu. Senaste veckorna har doom metal-bandet Candlemass – som fyller 35 år i år – både fått en svensk grammis och varit nominerade till en amerikansk grammy. Och allt började i Väsby.

  • Publicerad 07:00, 29 feb 2020

Vi är ju inte 50 längre, hehe.

Hårdrockarna i Candlemass kan se tillbaka på ett fantastiskt år. Efter hela 35 år som band blev senaste albumet, grammisbelönade "The Door to Doom", något av en nytändning.

– Vi fick grym kritik för skivan som kom i februari förra året. Sedan var vi förband till Ghost på deras Europaturné och fick ett fantastiskt mottagande av publiken, berättar Leif Edling, basist och låtskrivare i bandet.

Johan Längquist, som är tillbaka som sångare efter en 33 år lång "paus", håller med.

– Det har varit ett kanonkul år och verkligen blivit en nytändning för oss.

Massor av gig

Efter turnén med Ghost fick Candlemass "massor av gig" och headlineade på festivaler i Tyskland, Frankrike och på Sweden Rock. Nu är de nyligen hemkomna från Los Angeles, där de var nominerade till en grammy för "bästa metalframträdande" med låten "Astrolus – The great octopus".

– Grammy awards var en häftig, men galen upplevelse. Men efterfesten orkade vi inte gå på, vi tog en öl på hotellet i stället, säger Leif och skrattar.

Han lever på musiken, men Johan, som är från Järfälla, tar extra jobb på sönernas firmor som snickare. Han har även jobbat 16 år som elevassistent på Olovslundsskolan. Och har sju (!) barnbarn.

– De tycker väl att det är lite häftigt att jag spelar i ett band, men mest är man en vanlig farfar och morfar, säger han och skrattar.

VÄSBY. Leif Edling och Johan Längquist från Candlemass tillbaka på "brottsplatsen". Det var i Väsby allt började - här på Norra berget hade bandet sin replokal. Foto: Mikael Andersson

Leif bor i Älvsjö, men är uppvuxen på Hammarbyvägen i Väsby och har pappa och syster kvar här.

Det var 1985, när han som 22-åring startade bandet Nemesis, som allt drog i gång.

– Det var här vi repade, i ett gult hus, säger Leif och pekar upp mot Norra berget.

Huset är borta sedan länge, men minnena från det rockiga 80-talet finns kvar.

– Vi spelade på Centrumgården och Grimbogården och delade replokal med Universe och Mercy.

Väsby hårdrockens högborg

När Leif gick på Vilundagymnasiet i början på 80-talet var Väsby "hårdrockens högborg" och här föddes ju som bekant även Europe, eller Force som de hette då.

Musikföreningen Draget föddes och de ordnade gig varje vecka på Grimstagården och metalfestivaler flera gånger om året på Grimstaskolan i Bollstanäs.

– Väsby var för metal som Oasen var för punk (ungdomsgård i Rågsved, reds anm). Det fanns så mycket band i norrort och jag åkte runt med en hyrd LT31:a (lätt lastbil, reds anm) och hämtade upp både band och utrustning.

FRAMGÅNGAR. Doom metal-bandet Candlemass, som bildades i Väsby 1985 (!), har haft stora framgångar senaste året. De blev nyligen nominerade till en amerikansk Grammy och fick en svensk grammis för senaste albumet "The door to doom". Foto: Linda Akerberg

Festivaler i Texas och Mexiko

För Candlemass väntar nu närmast spelningar på Södra teatern i april och därefter festivaler i Texas och Mexiko.

Senast bandet spelade i Väsby var 2014 på numera nedlagda Väsby Rock.
– Men vi är väl inte omöjliga om vi får ett erbjudande och omständigheterna är rätt, säger Leif.

Bandet har funnits i 35 år – hur länge till kommer ni att orka?
– Det känns otroligt bra just nu efter ett så makalöst år, så vi kör på och ser hur länge vi orkar och har hälsan. Vi är ju inte 50 längre, hehe... Åtminstone en skiva till pallar vi nog. Men det har vi sagt många gånger förr.

Candlemass

Vad: Doom metal-band från Upplands Väsby.
Bildades:1985.
Nuvarande medlemmar:
Leif Edling – bas (1984–1994), 1997–), sång (1984–1986)
Mats "Mappe" Björkman – rytmgitarr (1985–1994, 2001–)
Jan Lindh – trummor (1987–1994), 2001–)
Lars "Lasse" Johansson – sologitarr (1987–1994, 2001–)
Johan Längquist – sång (1986), 2018–)

I februari 2019 släppte Candlemass sitt tolfte fullängdsalbum "The Door to Doom". Johan Längquist, som sjöng på debutalbumet "Epicus Doomicus Metallicus" är tillbaka som vokalist i bandet. Tony Iommi från Black Sabbatjh bidrar med gitarr på tredje spåret, "Astorolus - The Great Octopus".

Fler nyheter i Vi i Väsby

Smittad av corona på äldreboende har avlidit

Nyheter Läget allvarligt för de två övriga smittade En av de tre smittade på ett kommunalt äldreboende i Upplands Väsby har avlidit. Tillståndet för de övriga två smittade är allvarligt. Det bekräftar socialchef Magnus Lublin.måndag 30/3 15:56

Man avled efter medicinmiss på äldreboende i Väsby

Nyheter Enligt lex Maria-anmälan togs mediciner bort En man fick extra medicin när han var inlagd på sjukhus. Tillbaka på äldreboendet i Upplands Väsby tog en sjuksköterska bort mannens ordinarie mediciner. Han utvecklade då lunginflammation och avled...måndag 30/3 11:30

Vildsvin förstör stora markområden kring Fysingen

Nyheter Flera hektar sönderbökade vid crossbanan Flera hektar mark har bökats sönder av vildsvin i närheten av sjön Fysingen. Upplands Väsby kommun utesluter inte skyddsjakt på kommunens mark för att få bukt med den växande vildsvinsstammen – innan...lördag 28/3 7:15
Stockholm Direkt