TVAGNING. Ziya Gürsoy använder skumsäcken för att förbereda för skuminpackningen. På Hamam Oriental i Bredden i Upplands Väsby kan man bli både tvagad och skrubbad. Foto: Mikael Andersson

Ziya började jobba på hamam som 12-åring

I år är det tio år sedan Ziya Gürsoy tog den turkiska badkulturen till Upplands Väsby. I ångorna på Hamam Oriental i Bredden blir kunderna skrubbade, tvagade och masserade. Ziya var bara tolv år när han började jobba på hamam i Turkiet.

  • Publicerad 16:00, 6 mar 2020

SPRIDER VÄRME. Ziya Gürsoy, hamammästare och grundare av Hamam Oriental i Bredden. I år är det tio år sedan han tog det turkiska badet till Upplands Väsby. Foto: Mikael Andersson

"Jag föddes i östra Turkiet och växte upp med fem systrar och en bror. Min pappa var bonde, rik men snål. Jag såg vad andra hade på matbordet och undrade varför andra som var fattigare hade mer mat. Vi barn hade knappt skor på fötterna och våra kläder var lappade flera gång. En dag hittade jag en tjock plånbok i pappas bönsäck och bestämde mig för att rymma hemifrån. Men mamma stoppade mig. Då.

Jag började skolka för att tjäna pengar på att tvätta lastbilar och när jag var tolv år rymde jag på riktigt. Jag smög med några vuxna på en buss och hamnade i staden Mersin 40 mil bort, nära Medelhavet. Det blev kväll och kallt och jag var helt ensam. Då såg jag lödder komma ner från en trappa. Jag gick upp och hittade på att jag fått lov av ägaren att bli lärling hos dem. Det var så allt började. Men jag fick vänta med att skrubba tills jag hade mustasch. Det var synd, för jag tyckte att de andra fuskade.

Busslaster med turister

Senare började jag jobba som hovmästare på ett hotell i Alanya. Det kom busslaster med turister. En av dem var Eva från Upplands Väsby. Jag tyckte att hon sprang på toaletten mycket, men det visade sig hon gjorde det för att hon ville titta efter mig. Vi blev först vänner och sedan kära. Vi gifte oss i Turkiet 1993 och bestämde oss för att flytta till Sverige. Det var väldigt kallt, minus 20 grader. Jag sprang ut från flyget för att se Sverige – och halkade på isen.

Folk var väldigt bleka

Mitt första intryck av Sverige var att folk var väldigt bleka. Man kunde nästan se igenom dem. Jag gillade inte snö och sa till Eva att här kan jag inte bo. Då sa hon: ”Öppna ett hamam här, då blir det varmt.”

Jag ville öppna ett hamam i Väsby redan 1994, men då hade jag varken företag eller pengar. I stället började jag jobba på ett hamam på Lidingö. 2010 blev den här lokalen ledig i Bredden och då var jag mogen.

Det är som en reningsritual

Kunderna som kommer hit blir skrubbade och tvagade, det är som en reningsritual. Men de är inte bara ute efter att bli rena. En del har gått in i väggen, andra är nedstämda. De kommer hit för att få tillbaka sin energi. De öppnar sig och berättar saker.

Numera älskar jag snö. Ju kallare det är, desto mer vill folk komma in i värmen och få känna sig omhändertagna."

Ziya Gürsoy

Ålder: 52

Född: I Malatya i östra Turkiet

Bor: I Bollstanäs, Upplands Väsby

Familj: Frun Eva, två döttrar och en son

Husdjur: Nyinköpt hamster

Intressen: Titta på tv, fiska och musik (spelar turkisk trumma). ”Jag är musik-intresserad, men tondöv.”

Aktuell: Driver Hamam Oriental, som firar tioårs-jubileum i Bredden i år

Visa merVisa mindre

Hamam

Hamam eller turkiskt bad är den turkiska varianten av ångbad, ett slags bastu. Den har spelat en stor roll i det osmanska riket som en plats att umgås, men har också en rituell funktion. En behandling på Hamam Oriental kan bestå av skuminpackning, massage, tvagning med dadelfibrer och hårtvätt.